15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορωνοϊός: Πώς να διαχειριστώ το άγχος

κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός έφτασε στην Ελλάδα κι όπως είναι αναμενόμενο οι ειδήσεις στη τηλεόραση, στο διαδίκτυο, στο ραδιόφωνο αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα μιλούν μόνο για αυτό το ζήτημα. Τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο μέχρι που χθες ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για διάστημα 14 ημερών. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα χειροτερεύουν και το άγχος μας αρχίζει να αυξάνεται από μέρα σε μέρα.

Το να παρακολουθούμε τις εξελίξεις δεν είναι κακό. Αντιθέτως, με τον τρόπο αυτό έχουμε συναίσθηση του τι γίνεται γύρω μας και βλέπουμε τον βαθμό στον οποίο θα πρέπει να προστατευτούμε από αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Επομένως, καλό είναι να ακούμε τις ειδήσεις αλλά να προσπαθούμε να τις φιλτράρουμε. Διότι υπάρχουν κι εκείνα τα ΜΜΕ που προσπαθούν να σπείρουν τον φόβο και την απόγνωση με στόχο περισσότερα κλικ, περισσότερους τηλεθεατές, περισσότερο τρόμο. Μεγαλύτερο φόβο δημιουργούν τα ίδια τα ΜΜΕ παρά ο κορωνοϊός από μόνος του.

Άκουσε αυτά που έχουν να σου που οι ειδικοί

Παρακολούθησε ομιλίες ειδικών είτε Ελλήνων είτε αυτών του εξωτερικού ώστε να μπορείς να ξεχωρίσεις ποια είναι τελικά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβεις ώστε ο νέος κορωνοϊός να μείνει μακρυά σου. Πλύνε τακτικά τα χέρια σου με σαπούνι, προσπάθησε να αποφύγεις τα μέρη στα οποία υπάρχει συνωστισμός. Απέφυγε ταξίδια τα οποία δεν είναι τόσο σημαντικά και τα οποία μπορείς να επαναλάβεις αργότερα. Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε να τηρήσεις τους κανόνες υγιεινής στο μέγιστο και να μην ακουμπάς το πρόσωπο, τη μύτη και τα μάτια για όσο βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Μπορείς να βρεις τις αναλυτικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας εδώ.

Πες ΟΧΙ στον πανικό

Το άγχος σε τέτοιες στιγμές και καταστάσεις μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα. Όταν ένας ιός μας βρίσκει αδύναμους και εξαντλημένους ψυχικά βρίσκει εύφορο έδαφος σε μας. Αποκλείεται να μην έχεις προσέξει ότι σε περιόδους που ήσουν τελείως αδύναμος ψυχικά αρρώσταινες πολύ πιο εύκολα κι αργούσε ακόμα περισσότερο να περάσει μια ασθένεια ακόμα κι αν ήταν πολύ απλή. Η καλή ψυχολογία σου πρέπει να είναι το όπλο σου απέναντι σε κάθε ασθένεια. Δυνάμωσε, πάρε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης αλλά μην πέσεις στην παγίδα του πανικού. Σε λίγο καιρό έχουμε καλοκαίρι κι όλες οι ιώσεις θα αρχίσουν να απομακρύνονται.

Διαβάστε επίσης: Άγχος που καταλήγει σε κρίσεις πανικού

Κάνε πράγματα που απασχολούν το μυαλό σου και σε κάνουν χαρούμενο

Εάν βλέπεις ότι το άγχος σου γίνεται μη διαχειρίσιμο άρχισε να γεμίζεις το χρόνο σου ώστε να μην έχεις χρόνο να ανησυχείς και να αγχώνεσαι για το αν ο κορωνοϊός θα χτυπήσει και τη δική σου πόρτα. Βάλε μια αγαπημένη σου σειρά που εδώ και καιρό ήθελες να αρχίσεις αλλά ποτέ δεν βρήκες χρόνο. Διάβασε ένα βιβλίο το οποίο θα σε κάνει να περάσεις τον χρόνο σου ευχάριστα και θα σε κάνει να ξεχάσεις τα αρνητικά συναισθήματα που κατακλύζουν το μυαλό σου.

Αν σου αρέσει η ζωγραφική μπορείς να ζωγραφίσεις κάτι και να περάσεις τον χρόνο σου δημιουργικά. Σκέψου ότι θες να φτιάξεις κάτι χειροποίητο για να το κάνεις δώρο κάπου και επικεντρώσου σε αυτό. Ακόμη, εάν η μαγειρική σε χαλαρώνει και την απολαμβάνεις μπορείς να ετοιμάσεις ένα ωραίο γεύμα για την οικογένεια σου, τον αγαπημένο σου ή το παιδί σου ή για εσένα και μόνο. Βρες κάτι που σε κάνει χαρούμενο και απασχολήσου με αυτό τις μέρες που το άγχος σου γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Άκου το αγαπημένο σου τραγούδι όσες φορές θελήσεις. Μπορείς, επίσης, να ακούσεις χαλαρωτική μουσική. Με μια απλή αναζήτηση στο Youtube θα δεις ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί χαλαρωτικοί ήχοι που μπορούν να σε ηρεμήσουν. Βάλε να ακούσεις τα κύματα της θάλασσας ή τον ήχο της βροχής και κλείσει απαλά τα μάτια. Σταμάτα να σκέφτεσαι οτιδήποτε και νιώσε ότι βρίσκεσαι στο μέρος που σε οδηγεί η μουσική που επέλεξες. Αν, από την άλλη, σε χαλαρώνει ο χορός, βάλε δυνατά τη μουσική και χόρεψε σαν να μη σε βλέπει κανείς.

Κάνε αυτό που σε κάνει χαρούμενο. Να θυμάσαι ότι η σωματική σου υγεία έχει άμεση σύνδεση με την ψυχική σου υγεία.

*Disclaimer: Δεν είμαι ψυχολόγος ή κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας. Όσα αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο είναι από προσωπικές μου εμπειρίες. Εάν χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό γιατρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,574ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,836ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,063ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ