33.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

4 αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσεις το άγχος

Το άγχος για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι ένα απλό συναίσθημα που βιώνουν όταν βρίσκονται υπό πίεση ενώ για άλλους μπορεί να μετατραπεί στον χειρότερο εχθρό τους. Το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα για πολλούς αποδεικνύεται και παραγωγικό. Ορισμένα άτομα, για παράδειγμα, αισθάνονται ότι εάν δεν αγχωθούν δε θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν κάποιο project για τη δουλειά τους ή να στρωθούν στο διάβασμα για την εξεταστική. Για πολύ κόσμο, όμως, το άγχος και ιδιαίτερα σε υψηλά επίπεδα όχι απλά δεν είναι παραγωγικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει την αιτία της απομάκρυνσής τους από δραστηριότητες ή υποχρεώσεις που προσδοκούν να υλοποιήσουν ή που τους έφερναν χαρά.

Το συνεχές άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως είναι ο θυμός, η γενικευμένη ανησυχία, η κακή διάθεση και μπορεί να φτάσει μέχρι και στις κρίσεις πανικού. Όσο αφήνουμε το άγχος να μας κυριεύει χωρίς να κάνουμε κάτι για αυτό, εκείνο αρχίζει σιγά σιγά να τρώει το μέσα μας. Δημιουργεί ανασφάλειες, φοβίες και πολλές φορές καταλήγει σε τρόμο, ακόμη και όσον αφορά τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες. Όσο πιο γρήγορα καταφέρουμε να το βγάλουμε από τη ζωή μας ή έστω να το ελαττώσουμε, τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθούμε από τις φοβίες.

Άγχος

Το πιο σημαντικό βήμα για έναν αγχώδη άνθρωπο είναι να αρχίσει να καταλαβαίνει ότι το άγχος του κάνει μεγάλο κακό. Εάν δεν καταλάβει ο ίδιος το κακό που κάνει στον εαυτό του αφήνοντας το άγχος να τον πνίγει, δε θα μπορέσει και να το διαχειριστεί. Το καλό είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείς το άγχος, αρκεί να θέλεις να κάνεις την προσπάθεια. Το κακό είναι ότι δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί να κοπιάσεις για αυτό. Το καλύτερο, όμως, από όλα είναι ότι η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο και τα μαθήματα που θα πάρεις θα σε συντροφεύουν σε όλη σου τη ζωή.

Ορισμένοι τρόποι που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να ελαττώσεις και να αρχίσεις να διαχειρίζεσαι το άγχος σου είναι οι εξής:
Βόλτα για περπάτημα στη φύση

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου πρότεινε ο παθολόγος μου (πριν ακόμη πάω στον ψυχολόγο) όταν του είπα για πρώτη φορά για τις κρίσεις πανικού ήταν να πηγαίνω για περπάτημα στη φύση. Να ακούω τους φυσικούς ήχους, να κλείνω τα μάτια και να ανασαίνω βαθιά. Πραγματικά, αν το κάνεις συνήθεια θα δεις ότι βοηθάει πάρα πολύ την ψυχική σου υγεία. Βρες κάποιο κοντινό πάρκο κοντά στο σπίτι για να μπορείς να καταφεύγεις εκεί κάθε φορά που αρχίζει το άγχος να διογκώνεται.

Δοκίμασε γιόγκα ή κάποιου άλλου είδους γυμναστική που να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα

Η γιόγκα είναι συνήθως το πιο κατάλληλο είδος σε περιπτώσεις άγχους, καθώς επικεντρώνεται στην ηρεμία εκτός από τη γυμναστική. Ο συνδυασμός ηρεμίας και τα οφέλη που σου προσφέρει η άσκηση είναι δύο πράγματα που θα σε βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Προσωπικά, σαν ένα άτομο που δεν αγαπούσε ποτέ τη γυμναστική, η γιόγκα ήταν η μόνη γυμναστική που έκανα με χαρά εκείνο το διάστημα. Επειδή όμως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, εσένα μπορεί να σου αρέσει κάποιο είδος γυμναστικής με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορείς να χαλαρώσεις. Να επιλέξεις εκείνο που ταιριάζει περισσότερο σε σένα διότι σημασία έχει να αισθάνεσαι εσύ καλά.

Προσπάθησε να φτιάξεις ένα πλάνο για όσα έχεις να κάνεις τις επόμενες μέρες

Κατέγραψε σε ένα χαρτί όλες τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να φέρεις εις πέρας μέσα στην εβδομάδα. Άρχισε να τις χωρίζεις ανά ημέρα, χωρίς όμως να υπερφορτώνεις τον εαυτό σου, ώστε να αγχωθείς ακόμη και στη σκέψη εκείνης της ημέρας. Εάν πνίγεσαι από το άγχος και βλέπεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις όλα, κάνε ένα διάλειμμα. Δες ποιες από τις υποχρεώσεις σου μπορούν να αναβληθούν και δώσε στον εαυτό σου χώρο να αναπνεύσει. Είναι οκ το να δίνεις λίγο χώρο στον εαυτό σου όταν δεν αντέχεις άλλο. Να το θυμάσαι αυτό και να το τηρείς, γιατί θα δεις σημαντική διαφορά όσον αφορά το άγχος σου.

Ζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό για να μπορέσεις να διαχειριστείς το άγχος οριστικά και να βρεις τα αίτια που σου το προκαλούν

Το πιο σημαντικό βήμα ώστε να μπορέσεις να διαχειριστείς το άγχος είναι το να ζητήσεις βοήθεια. Για να φτάσεις, όμως, σε αυτό το σημείο είναι αναγκαίο να αποδεχτείς το γεγονός ότι χρειάζεσαι βοήθεια και να κάνεις στη συνέχεια το επόμενο βήμα, ώστε να βρεις έναν ψυχολόγο που να σου ταιριάζει. Θέλει μεγάλο θάρρος για να πάρεις την απόφαση και να παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι χρειάζεσαι βοήθεια.

Ως ένας άνθρωπος που ήθελε πάντα να τα κάνει όλα μόνος του και που θεωρούσα ότι τα καταφέρνω μια χαρά μόνη μου, ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να κάνεις αυτό το βήμα. Άργησα να πάω για πρώτη φορά σε ψυχολόγο και να παραδεχτώ στον εαυτό μου ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ τις κρίσεις πανικού, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρήσω για πολύ μεγάλο διάστημα τον ήδη ταλαιπωρημένο εαυτό μου. Όμως τόσα χρόνια μετά ξέρω πως ήταν η καλύτερη επιλογή που έκανα ποτέ για τον εαυτό μου.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης που διάβασα, τα σεμινάρια που παρακολούθησα, τα βίντεο που έβλεπα με μεγάλη αγωνία στο Youtube από ανθρώπους που το περνούσαν ή το είχαν περάσει στο παρελθόν, βοήθησαν όλα σε κάποιο βαθμό. Όμως, δυστυχώς, δε μπορούν να σου δώσουν μια λύση πιο προσωπική. Σου δίνουν μια γενική εικόνα την οποία εσύ μπορείς να εντάξεις στον δικό σου χαρακτήρα αλλά δεν μπορούν να βρουν ποια είναι αυτά τα πράγματα που σε έκαναν να φτάσεις στις κρίσεις πανικού. Δεν μπορούν να σου δώσουν προσωπικές λύσεις βασισμένες στις δικές σου ανάγκες.

Όλα αυτά μπορεί να σου τα δώσει μόνο ένας ειδικός που θα ακούσει την ιστορία σου σαν ένας τρίτος και αμερόληπτος θεατής. Ο ψυχολόγος είναι εκεί για να σε ακούσει και να σε κατευθύνει στο να γνωρίσεις τον εαυτό σου, που πίστεψέ με θα καταλάβεις ότι τον ήξερες μόνο επιφανειακά. Θα δεις ότι υπάρχουν τόσα πράγματα στην καθημερινότητά σου που πυροδοτούν το άγχος σου και τα οποία μπορεί να μην έχεις ιδέα πόσο σε επηρεάζουν.

Η δική μου εμπειρία με το άγχος και τις κρίσεις πανικού

Η πρώτη δική μου εμπειρία με τις κρίσεις πανικού ήταν τον Μάρτιο του 2017. Ξύπνησα το χάραμα από τον ύπνο μου έχοντας πολύ άγχος, οι παλμοί μου ήταν στους 120, είχα την αίσθηση ότι τρελαίνομαι, ότι δεν είμαι εγώ πραγματικά αυτή που τα παθαίνει. Ένιωθα επίσης τάση για εμετό και τον τρόμο ότι αυτό που ένιωθα εκείνη τη στιγμή δε θα περάσει ποτέ. Οι επόμενες μέρες κύλησαν με μια τρέλα αναζήτησης όσων περισσότερων πληροφοριών μπορούσα όσον αφορά στις κρίσεις πανικού, ώστε να μπορέσω να καταλάβω τι ήταν αυτό που μου συμβαίνει. Ο φόβος της επόμενης κρίσης πανικού βέβαια μετά βίας με άφηνε να κάνω πολλά πράγματα.

Προσωπικά, θεωρώ πως καθυστέρησα κάπως να φτάσω να πάρω την απόφαση να πάω σε ψυχολόγο για να μπορέσω να διαχειριστώ το άγχος μου. Νομίζω πως αυτό που με κράταγε ήταν η σκέψη ότι εάν επιλέξω να πάω στον ψυχολόγο μάλλον δεν είμαι αρκετά δυνατή, διότι αν ήμουν θα τα κατάφερνα μόνη μου. Αυτή είναι μια τόσο λάθος σκέψη η οποία μας κρατά πίσω. Δεν έπαθες τις κρίσεις πανικού επειδή είσαι αδύναμος/η. Αντιθέτως, τις έπαθες επειδή ήσουν δυνατός/ή για παρά πολύ καιρό κι είχες αναλάβει πάνω σου τόσες ευθύνες που δεν άντεξε άλλο ο οργανισμός σου και ξέσπασε.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την αναζήτηση βοήθειας. Δε ζητάς βοήθεια γιατί είσαι αδύναμος/η αλλά επειδή είσαι αρκετά δυνατός/ή για να αναγνωρίσεις ότι αυτή τη στιγμή στη ζωή σου υπάρχει ένα χάος και εσύ μπορείς να δώσεις ένα τέλος σε αυτό το άγχος που αισθάνεσαι να σε καταβροχθίζει μέρα με τη μέρα.

Όταν έπαθα εγώ τη πρώτη μου κρίση πανικού η αλήθεια είναι πως οι συζητήσεις για ψυχική υγεία ήταν σε πολύ χειρότερα επίπεδα από ότι αυτή τη στιγμή. Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για αυτά που περνάνε και αναζητούν βοήθεια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να μπορέσει να εξαλειφθεί το στίγμα που υπάρχει γύρω από την ψυχική υγεία. Όσο οι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια, τόσο καλύτερη γίνεται η ποιότητα της ζωής τους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η βοήθεια αυτή έχει γίνει όλο και πιο προσιτή προς τον κόσμο που τη χρειάζεται.

Όταν υπάρχουν πλατφόρμες όπως η Hedepy η οποία παρέχει ηλεκτρονικές συνεδρίες σε τιμές που κυμαίνονται από 29 έως 39 ευρώ, τα πράγματα θα είναι πάντα ευκολότερα. Μέσα από τη πλατφόρμα της Hedepy μπορείς να κάνεις ένα τεστάκι, στο οποίο συμπληρώνεις τις ανάγκες που έχεις, τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελες να προσεγγίσετε το πρόβλημα για το οποίο ξεκινάς ψυχοθεραπεία καθώς και κάποια άλλα ερωτήματα. Με βάση τις απαντήσεις σου, η πλατφόρμα θα σου προτείνει κάποιους ψυχοθεραπευτές. Μπορείς να δεις κάποια πράγματα για εκείνους και τη δουλειά τους και στη συνέχεια εάν θέλεις, να κλείσεις το ραντεβού σου πατώντας εδώ.

Το πιο σημαντικό για μένα πέραν των καλών τιμών που παρέχει η πλατφόρμα αυτή, είναι και το γεγονός ότι σου παρέχει εγγύηση επιστροφής χρημάτων, εάν εν τέλει δεν μείνεις ευχαριστημένος/η ή αισθανθείς ότι δε σε βοήθησε η συνεδρία σου. Μπορείς ακόμη και να αλλάξεις ψυχοθεραπευτή, εάν τελικά αισθανθείς ότι δε σου ταιριάζει.

Τέλος, σου εύχομαι να βρεις τις καλύτερες λύσεις για εσένα και να καταφέρεις να διώξεις το άγχος από την καθημερινότητά σου. Να ξέρεις όμως ότι το άγχος δε θα καθορίζει για πάντα τη ζωή σου. Είσαι πολύ περισσότερα από αυτό και μπορείς να καταφέρεις όλα όσα θέλεις στη ζωή σου παρά το ότι ζεις με αυτό.

Διαβάστε επίσης: Τι αποκαλύπτουν τα άγχη σας για εσάς και πότε πρέπει να αρχίσετε να τους δίνετε προσοχή;

Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις το πως θα περιέγραφα εγώ το άγχος εάν κάποιος μου ζητούσε να του δείξω σε εικόνες το πως το βλέπω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,831ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,051ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ