27.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Φέτος ας μη κάνουμε άβολες ερωτήσεις στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι για να μαζευόμαστε και να περνάμε όμορφα. Να γεμίζουμε ο ένας τις μέρες του άλλου με όμορφες σκέψεις και στόχους για την επόμενη χρονιά. Να γεμίζουμε με θετική ενέργεια τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Να μαζευόμαστε όλοι μαζί δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και να ηρεμούμε. Αυτά συμβαίνουν όταν έχουμε όλη τη καλή διάθεση να περάσουμε καλά τις μέρες αυτές κι όχι να γεμίζουμε τους ανθρώπους με σκέψεις και στεναχώριες.

Υπάρχει η πιθανότητα να το κάνεις και άθελά σου. Να πεις κάτι ή να ρωτήσεις κάτι που ο άλλος μπορεί να σκέφτεται για μέρες. Αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, ας είμαστε πιο διακριτικοί κι ας σκεφτούμε λίγο παραπάνω τις ερωτήσεις που θα κάνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα σου πω κάποιες ερωτήσεις που καλό θα ήταν να αποφύγεις στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να περάσετε όλοι καλύτερα.

Μη ρωτήσεις αν πάχυνε ή αδυνάτισε κάποιος εάν δεν είσαι σίγουρος για το αν το σχόλιο σου θα ληφθεί θετικά ή αρνητικά

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να έχεις εξοπλιστεί με μια όμορφη διάθεση, να έχεις φορέσει τα καλά σου, να έχεις φτιαχτεί, να έχεις κάνει το αγαπημένο σου μακιγιάζ ή χτένισμα και να πετάγεται η ερώτηση “Έχεις πάρει κάποια κιλά από τη τελευταία φορά που σε είδα;” ή φράσεις του τύπου “Σαν να γέμισες κάπως ε; Καλύτερα να σου πω, εμένα μου αρέσεις πιο πολύ έτσι”. Δε ξέρω πόσα σχόλια σε γάμους, κηδείες και γιορτές μου έχουν χαλάσει τη διάθεση για το ότι μου έχουν πει ότι πάχυνα. Μιλάμε κιόλας για 3-4 κιλά. Γιατί πρέπει να το αναφέρεις; Το δικό σου φαγητό τρώω ή μήπως τα δικά μου κιλά βαραίνουν εσένα;

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το χάσιμο κιλών σε ανθρώπους που μπορεί να πασχίζουν να πάρουν κιλά. Ακούγεται λίγο περίεργο για όσους προσπαθούμε μόνο να χάσουμε όμως υπάρχει πολύς κόσμος που ταλαιπωρείται να πάρει κιλά και νιώθει άσχημα με την εικόνα του. Φυσικά, εάν κάποιος ξέρεις ότι ήθελε να χάσει κιλά, είναι μια όμορφη κίνηση το να το πεις γιατί θα τον κάνεις πολύ χαρούμενο που η προσπάθειά του ανταμείβεται στα μάτια των άλλων.

Τελείωσες με το πτυχίο ή ακόμα; Θα το πάρεις ποτέ;

Από τις πιο συχνές ερωτήσεις στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι κι αυτή. Συγγενείς που υποτίθεται πως ενδιαφέρονται και ανησυχούν πολύ για το αν θα πάρεις το πτυχίο σου. Προσωπικά, δεν ήταν κάτι που με ενόχλησε ποτέ διότι ήμουν κάπως φυτό οπότε δεν είχα τέτοια ζητήματα αλλά υπάρχει τόσος κόσμος που ξέρω, ο οποίος πληγώνεται ή χαλάει η διάθεσή του με τέτοιες ερωτήσεις. Στη τελική αν όντως ενδιαφέρεσαι ρώτα μια άλλη μέρα του χρόνου. Άσε που αν το είχε πάρει πολύ πιθανό να είχες πετύχει κάποια φωτογραφία στα social media εφόσον είναι τόσο σημαντική στιγμή στη ζωή κάποιου ένα πτυχίο.

Βρήκες κανένα καλό παιδί/κορίτσι; Ε πότε θα παντρευτείς πια;

Το να επιλέξεις τον άνθρωπο που θα παντρευτείς προφανώς δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Επίσης, στις μέρες μας έχω τόσο κόσμο γύρω μου που δεν έχει καν γνωρίσει για πολύ καιρό κάποιον για να πεις ότι θα κάνει μια προσπάθεια γνωριμίας ή σχέσης. Οι σχέσεις στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολες. Οι άνθρωποι κουβαλάνε πολλά τραύματα από προηγούμενες σχέσεις, ανασφάλειες δικές τους καθώς και πολλά άλλα τα οποία μπορεί να τους κρατάνε πίσω.

Διαβάστε επίσης: 5 τρόποι για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Επομένως, προφανώς για να μην έχει παντρευτεί είτε έχει κάποιον/α αλλά δε νιώθει ακόμα σίγουρος για το επόμενο βήμα, είτε δεν έχει κανέναν και αδυνατεί να βρει ένα ταίρι ή μπορεί να έχει κάποιον αλλά να μη τους το επιτρέπουν τα οικονομικά τους να παντρευτούν. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, όμως, δε θα αισθανθεί όμορφα με μια τέτοια ερώτηση.

Πότε θα κάνετε ένα μωράκι;

Κλασσική ερώτηση που ακούς 35 φορές το χρόνο από τη στιγμή που παντρεύεσαι και ειδικά όταν είστε μαζεμένοι όλοι μαζί είτε αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είτε είναι μια οικογενειακή μάζωξη γενικότερα. Εμένα πολλές φορές μου το συνδυάζανε και με αυτό που έγραφα παραπάνω με τα κιλά. “Τι έγινε; Πάχυνες βλέπω; Έχουμε κάποιο καλό νέο; Κανένα μωρό;” Αυτή η φράση είναι κάθε λέξη και πόνος πια. Δηλαδή κι αν πάχυνε επειδή κάνει θεραπείες για να κάνει μωρό; Πόσο άσχημα μπορεί να νιώσει αυτός ο άνθρωπος.

Επειδή δεν έρχονται όλα τα μωρά σε αυτή τη γη εύκολα και υπάρχει από πίσω και σωματικός αλλά ακόμη περισσότερο ψυχικός πόνος, καλύτερα μη ρωτήσεις τίποτα από αυτά. Εάν είναι να έρθει ένα μωρό ή να είναι στη κοιλιά κάποιου θα το πάρεις κι εσύ είδηση. Κάποιες φορές ακόμη και οι απλές ερωτήσεις χωρίς να έχουν κάποια κακή πρόθεση, μπορεί να πληγώσουν κάποιον διότι η απάντηση δεν είναι το ίδιο απλή με την ερώτηση.

Τι έγινε τελικά; Βρήκες καμιά δουλειά;

Το κομμάτι της δουλειάς είναι κάτι πολύ σημαντικό για όλους μας διότι μπαίνουν και οι συνθήκες διαβίωσης στη μέση. Εάν εσύ όμως είσαι σε μια δουλειά χρόνια ή έτυχε να έχεις κάποιον γνωστό που σε πρότεινε ή γενικά απλά δε σου έτυχε να ψάξεις και να υποφέρεις με το να μη βρίσκεις δουλειά, μπορεί να μη καταλαβαίνεις πως νιώθει κάποιος που είναι άνεργος.

Προσωπικά, ως ένας άνθρωπος που πολλές φορές αντλεί την αξία του από την εργασία (τελείως λάθος διότι είμαστε πολλά περισσότερα εκτός από μια δουλειά), είχα πάρει πολύ βαριά το γεγονός ότι δεν είχα δουλειά κάποια στιγμή της ζωής μου. Σε σημείο που δεν ήθελα καν να πετυχαίνω κάποιον στο δρόμο επειδή θα με ρωτούσε τι δουλειά κάνω και θα έλεγα άνεργη και μιλάμε ότι εκείνο το διάστημα που είχα μείνει χωρίς δουλειά η ανεργία ήταν στα ύψη. Είναι μια ερώτηση που πονάει γενικά. Μπορείς να ρωτήσεις απλά τι κάνει και πως περνάει τη μέρα του. Εκτός κι αν το έχεις περάσει και θες να τον βοηθήσεις. Εκεί αλλάζει το πράγμα.

Αυτές ήταν κάποιες κλασσικές ερωτήσεις που γίνονται πολλές φορές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μπορεί να πληγώσουν τον απέναντί μας και να μην έχουμε καν τη πρόθεση να κάνουμε κάτι τέτοιο. Η ενσυναίσθηση είναι μεγάλο προτέρημα και ιδιαίτερα στις μέρες μας που ο κόσμος έχει γίνει κάπως σκληρός. Ακόμη κι αν δεν έχεις περάσει κάτι μπορείς έστω να συμμεριστείς το πόνο και τις ανησυχίες ενός αγαπημένου σου προσώπου και να είσαι πιο διακριτικός. Εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και ηρεμία σε όλα τα σπίτια.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,684ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,876ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,073ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ