15.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Decluttering:4 λύσεις για σπίτι χωρίς περιττά πράγματα

Ας αρχίσουμε με το τι ονομάζεται decluttering μιας και δε ξέρω αν υπάρχει στα ελληνικά μια μόνο λέξη που να περιγράφει ακριβώς αυτή την έννοια. Ίσως η λέξη ξεκαθάρισμα να βοηθάει κάπως την κατάσταση. Το decluttering, λοιπόν, είναι το ξεκαθάρισμα του σπιτιού από τα περιττά αντικείμενα που μπορεί να κρατάμε και τα οποία συνήθως δεν έχουμε καν ανάγκη ή δε τα χρησιμοποιούμε καν εδώ και πολύ καιρό.

Αυτό το ξεκαθάρισμα από τα περιττά αντικείμενα που υπάρχουν σε όλους τους χώρους του σπιτιού είναι πραγματικά απελευθερωτικό. Πολλές φορές το να έχουμε πάρα πολλά πράγματα μαζεμένα και τα οποία δε χρησιμοποιούμε καν, μας κάνει να νιώθουμε ότι πνιγόμαστε. Ένας οργανωμένος χώρος δίνει την αίσθηση της ηρεμίας και είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί γρήγορα. Δεν είναι το ίδιο να καθαρίζεις μια επιφάνεια με δύο πράγματα πάνω και μια επιφάνεια με 22 πράγματα πάνω.

Ωστόσο, η διαδικασία για να φτάσεις τελικά να αφαιρέσεις πράγματα από το σπίτι σου δεν είναι καθόλου εύκολη. Χρειάζεται χρόνος αλλά και να έχεις πάρει την απόφαση ότι όντως θες να το κάνεις κι ότι είναι κάτι που έχει ανάγκη το σπίτι σου. Αν σου φαίνεται δύσκολο κι αγχωτικό, σε καταλαβαίνω. Είμαι κι εγώ ο άνθρωπος που δυσκολεύομαι να βγάλω κάτι από το σπίτι θεωρώντας ότι μπορεί να το χρειαστώ. Έχω, όμως, ένα μεγάλο διάστημα που το κάνω και νιώθω καλύτερα τόσο για το γεγονός ότι το σπίτι ανασαίνει, όσο κι όταν βλέπω ότι κάποιος άλλος χαίρεται με αυτά που χαρίζω.

Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν για να αρχίσεις το δικό σου decluttering:
Ξεκίνα το decluttering με μικρά βήματα και πιάσε ένα δωμάτιο κάθε φορά

Άρχισε να κάνεις μικρά βήματα και πιάσε ένα δωμάτιο τη φορά για να μπορείς να οργανωθείς καλύτερα και να μη νιώσεις ότι πνίγεσαι. Το να προσπαθήσεις να κάνεις ξεκαθαρίσματα σε όλο το σπίτι από την αρχή είναι κάτι που μάλλον θα σε κουράσει και μπορεί να σε κάνει να χάσεις το κίνητρό σου στη πορεία. Ξεκίνα με ένα δωμάτιο κι ένα συγκεκριμένο μέρος του δωματίου αυτού όπως ένα ντουλάπι μπάνιου ή ένα συρτάρι κουζίνας. Άρχισε να αφαιρείς αυτά που δε χρειάζεσαι ή έχεις πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσεις. Στη συνέχεια, κάνε ένα καλό καθάρισμα του ντουλαπιού αυτού και οργάνωσε σωστά όσα κράτησες ως σημαντικά.

Διαβάστε επίσης: 6 τρόποι να διατηρείς το σπίτι σου τακτοποιημένο
Χρησιμοποίησε για την οργάνωση του σπιτιού σου ράφια, γάντζους και κουτιά αποθήκευσης

Χρησιμοποίησε ράφια και γάντζους και τοποθέτησε πράγματα σε κουτιά αποθήκευσης ώστε να μπορείς να διατηρείς σχετικά άδειο το χώρο σε πάγκους που μπορεί να τους χρειάζεσαι την ώρα που μαγειρεύεις για παράδειγμα. Σε μικρότερους χώρους τέτοιες λύσεις αποθήκευσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, ειδικά όσον αφορά τη κουζίνα όπου οι οριζόντιες επιφάνειες μπορεί να γεμίσουν πολύ γρήγορα. Η αποθήκευση με ράφια και γάντζους με όμορφο τρόπο στους τοίχους, σε βοηθά να κρατάς τα πράγματά σου οργανωμένα και σε κοντινή απόσταση, ενώ μειώνει την οπτική ακαταστασία.

Όσον αφορά τις ντουλάπες όταν ο χώρος δε φτάνει για τα απαραίτητα ρούχα και σκεπάσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις θήκες και σακούλες αποσυμπίεσης. Ο όγκος των πραγμάτων μειώνεται στο μισό. Το καλοκαίρι μπορείς να αποθηκεύσεις με αυτό τον τρόπο παπλώματα και κουβέρτες, ακόμη και μαξιλάρια που δε χρησιμοποιείς και τα οποία καταλαμβάνουν τόσο χώρο στη ντουλάπα σου. Όσον αφορά τα ρούχα καλό θα ήταν να γίνει ένα γερό ξεκαθάρισμα. Πολλές φορές ανεβοκατεβάζουμε ρούχα για χρόνια τα οποία ούτε καν θυμόμαστε.

Προσπάθησε να αποσυνδεθείς συναισθηματικά από τα αντικείμενα

Πολλές φορές κρατάμε τόσα πολλά πράγματα στο σπίτι μας διότι τα έχουμε συνδέσει με αναμνήσεις ευχάριστες της ζωής μας. Ρούχα που φορούσαμε σε ευχάριστες περιστάσεις, δώρα που μας έχουν κάνει 10 χρόνια πριν και τα οποία μπορεί να έχουμε βάλει πολύ βαθιά σε κάποιο συρτάρι και γενικότερα πάρα πολλά αντικείμενα τα οποία δε μας είναι καθόλου χρήσιμα πλέον. Μπορείς να κρατήσεις λίγα πράγματα τα οποία δε καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο. Προφανώς θα κρατήσεις κάποιο ρουχαλάκι από τα παιδάκια σου ή από σημαντικά πρόσωπα στη ζωή σου αλλά μην έχεις κι ένα δωμάτιο γεμάτο με αντικείμενα που δε χρησιμοποιείς και τα οποία κρατάς για συναισθηματικούς λόγους και μόνο.

Τήρησε τον κανόνα “Ένα πράγμα βάζω στο σπίτι, ένα βγάζω από αυτό”

Αυτός ο κανόνας είναι πολύ σημαντικός ώστε να μπορέσεις να διατηρήσεις στην ουσία όλη αυτή προσπάθεια που κάνεις ως προς το decluttering. Στην ουσία αυτός ο κανόνας λέει πως κάθε νέο πράγμα που μπαίνει στο σπίτι, θα πρέπει να αφαιρείς κάτι παλιό που δε χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, αν αγοράσεις ένα νέο ζευγάρι παπούτσια, χάρισε ή πέταξε ένα παλαιότερο ζευγάρι που δε χρησιμοποιείς. Αυτή η πρακτική βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας και σταματά τη συσσώρευση της ακαταστασίας με την πάροδο του χρόνου. Δεν λέω πως είναι εύκολο να κάνεις κάτι τέτοιο και να το τηρείς κατά γράμμα αλλά και στο 50% να το τηρείς, νομίζω πως θα έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Tο decluttering είναι κάτι παραπάνω από την απλή αποφόρτιση του σπιτιού από τα περιττά αντικείμενα που δε χρησιμοποιεί κανείς μέσα στο σπίτι. Ένα περιβάλλον χωρίς ακαταστασία φέρνει μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης στη ζωή μας. Αν το δοκιμάσεις θα δεις πόσο καλύτερα θα νιώθεις.

Decluttering:4 λύσεις για σπίτι χωρίς περιττά πράγματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

8,038ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,819ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,153ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ