Τα ψώνια της εβδομάδας στο σουπερμάρκετ είναι κάτι που μας απασχολεί όλους. Εκεί ξοδεύουμε ένα ποσό από τον προϋπολογισμό της οικογένειας το οποίο προσπαθούμε πολλές φορές να μειώσουμε όπως μπορούμε ώστε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα. Συνήθως η εξοικονόμηση αυτή είτε αφορά χρήματα που χρειαζόμαστε για κάποια περίπτωση ανάγκης είτε θέλουμε να βάλουμε κάτι στην άκρη για κάποια μικρή εξόρμηση, ένα δώρο ή τις διακοπές μας.
Τα περισσότερα από αυτά που αγοράζουμε στα ψώνια μας είναι συνήθως αναγκαία. Σχεδόν πάντα, όμως, υπάρχουν πράγματα τα οποία αγοράζουμε αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι και κάτι που μας είναι απαραίτητο. Αυτά, λοιπόν, προσπαθώ κι εγώ να περιορίσω. Έχω καταλήξει στο ότι υπάρχουν 5 εύκολοι τρόποι για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τον πειρασμό του να αγοράσουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Και γενικότερα να μπορούμε να εξοικονομήσουμε ορισμένα χρήματα από αυτή την εβδομαδιαία μας δραστηριότητα.
Οι 5 τρόποι για να εξοικονομήσεις χρήματα από τα ψώνια του σουπερμάρκετ είναι οι εξής:
1. Προσφορές σε προϊόντα μακράς διάρκειας
Προφανώς δε θα πάρεις 10 γάλατα επειδή είναι σε προσφορά διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χαλάσουν. Με τον τρόπο αυτό αντί να εξοικονομήσεις χρήματα, θα φτάσεις στο σημείο να χάσεις κιόλας. Διότι υπάρχουν και οι άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν οικονομία και κάνουν τέτοια λάθη άθελά τους. Μπορείς όμως πολύ εύκολα να αγοράσεις δύο απορρυπαντικά εάν διαθέτουν πολύ μεγάλη έκπτωση. Με τον τρόπο αυτό, εάν για παράδειγμα πάρεις κάτι με 50% έκπτωση και πάρεις δύο θα είναι σαν να αγόρασες τελικά ένα. Ενώ εάν πάρεις μόνο ένα και σκεφτείς ότι όποτε μου τελειώσει θα ξαναπάρω, τότε είναι πολύ πιθανό να το πάρεις στη κανονική του τη τιμή την επόμενη φορά διότι θα το χρειάζεσαι.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις με τα καθαριστικά του σπιτιού, τα μαλακτικά ρούχων, το λάδι και πολλά άλλα προϊόντα. Φυσικά, κατανοώ και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες που μπορεί να μη τους βγαίνει να πάρουν δεύτερο. Εάν όμως σου φτάνουν για άλλο ένα, πάρε το και θα βγεις κερδισμένη διπλά. Πρώτον, διότι θα έχεις πληρώσει λιγότερα λεφτά για το προϊόν που προμηθεύτηκες . Δεύτερον, διότι για ένα μεγάλο διάστημα δε χρειάζεται να σκεφτείς για απορρυπαντικά και καθαριστικά.
2. Μην πηγαίνεις ποτέ για ψώνια ενώ πεινάς
Όλοι τις περισσότερες φορές βιαζόμαστε και θέλουμε να πάμε σουπερμάρκετ και να τελειώνουμε να γυρίσουμε σπίτι. Για αυτό πολλές φορές μπορεί να πάμε για τα ψώνια μας και να γυρίσουμε να φάμε μετά. Το άδειο στομάχι σου είναι το μόνο σίγουρο ότι θα σε οδηγήσει στο να πάρεις πάρα πολλά περιττά πράγματα για να φας. Εκείνη την ώρα που το στομάχι γουργουρίζει νομίζεις ότι τα θες όλα και τα λιγουρεύεσαι όλα. Αγοράζεις πράγματα που δεν είχες σκοπό να πάρεις και που πολλές φορές υπό άλλες συνθήκες δε θα σκεφτόσουν και καν να τα αγοράσεις. Επομένως, κάτσε φάε το μεσημεριανό ή το πρωινό σου και στη συνέχεια πήγαινε στο σουπερμάρκετ. Αν δε με πιστεύεις, δοκίμασε το. Πήγαινε σουπερμάρκετ μια μέρα που πεινάς πολύ και δες πόσα έφερες σπίτι όταν γύρισες.
Διαβάστε επίσης: Μακαρόνια με μπρόκολο και κοτόπουλο στο φούρνο
3. Κράτα λίστα για τα ψώνια
Το να κάνεις μια λίστα θα σε αποτρέψει από πολλές περιττές αγορές. Όλοι ξέρουμε ότι κοιτάζοντας όλο το σουπερμάρκετ καταλήγουμε να αγοράζουμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία δε σκεφτόμασταν όταν ξεκινήσαμε από το σπίτι. Ξέρω για πολλούς από μας είναι φοβερά βαρετό το να κάνεις μια λίστα αλλά πίστεψε με βοηθάει πολύ. Παρόλα αυτά σε καταλαβαίνω διότι ενώ μου αρέσει να πηγαίνω σουπερμάρκετ, βαριέμαι φριχτά το να κάνω λίστες. Συνήθως αυτό που με έχει βολέψει είναι το να κατεβάσω κάποιο app είτε του ίδιου του σουπερμάρκετ είτε κάποιο app στο κινητό για τα ψώνια. Έτσι δε χρειάζεσαι ούτε χαρτιά ούτε να γράφεις με τις ώρες. Βάζεις τις κουκκίδες σου εκεί που θες και η λίστα είναι έτοιμη.
4. Κάνε μια μικρή συζήτηση με το παιδάκι σου σχετικά με το σουπερμάρκετ
Τα παιδάκια όπως είναι λογικό είναι γεμάτα με ενθουσιασμό και ενέργεια μέσα τους. Είναι φυσικά ακόμη πιο επιρρεπή σε μικρούς πειρασμούς όπως είναι τα γλυκά και τα διάφορα σνακ. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτείς ότι κι εμένα να με αφήσεις μπροστά από ράφια με πολλές και διαφορετικές λιχουδιές, κάτι από όλα θα θέλω να πάρω..αν όχι όλα.
Επομένως, καλό θα ήταν να συζητήσεις με το παιδάκι ή τα παιδάκια σου και να τους πεις ότι θα διαλέξουν μόνο ένα πράγμα από το σουπερμάρκετ. Ακόμη κι αν είναι δύο τα παιδάκια, μπορούν να πάρουν κάτι που θα το μοιραστούν. Έτσι, δε θα υπάρχει η γκρίνια ούτε οι συνεχόμενες ερωτήσεις τύπου “Να πάρω αυτό;”, “Αααα το θέλωωω” κι άλλα πολλά επιφωνήματα. Αυτή η μικρή συμφωνία μεταξύ σας μπορεί να αποτελέσει μεγάλη βοήθεια στα ψώνια σας.
5. Μην αγοράζεις περισσότερα φρούτα και λαχανικά από όσα χρειάζεσαι
Το μεγαλύτερο ποσοστό του νοικοκυριού πετάει ένα μεγάλο μέρος των λαχανικών και των φρούτων που αγοράζει. Αυτό όπως είναι φυσιολογικό συμβαίνει διότι δε προλαβαίνει να τα καταναλώσει πριν χαλάσουν. Είτε ψωνίζεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου από τη λαϊκή είτε από το σουπερμάρκετ, φρόντισε να αγοράσεις μόνο όσα χρειάζεσαι μέσα στην εβδομάδα. Πολύ συχνά σκεφτόμαστε “Ας πάρω κι αυτές τις μελιτζάνες μήπως κάνω κι εκείνο το φαΐ”. Ο ίδιος εσωτερικός διάλογος γίνεται για πολλά άλλα λαχανικά τα οποία τελικά δε προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε. Κάνε ένα πρόχειρο πρόγραμμα στο μυαλό σου και αγόρασε όσα σου χρειάζονται για τα φαγητά που έχεις σκοπό να φτιάξεις μέσα στην εβδομάδα. Άλλωστε είναι τόσο κρίμα να καταλήγουν τα τρόφιμα στα σκουπίδια.
Αυτοί ήταν κάποιοι τρόποι που με έχουν βοηθήσει να κάνω μια μικρή εξοικονόμηση χρημάτων κάθε εβδομάδα από τα ψώνια. Ελπίζω να μπορέσουν να βοηθήσουν κι εσένα. Θα ήθελα φυσικά να ακούσω και κάποιον δικό σου τρόπο εξοικονόμησης χρημάτων που σου φάνηκε αποτελεσματικός για το δικό σου σπίτι.