Ο θυμός είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα όταν έρχεται ως αντίδραση σε κάτι ή κάποιον που μας πείραξε, μας πλήγωσε, μας πρόσβαλε. Είναι μια λογική αντίδραση όταν γίνεται με μέτρο χωρίς να υπάρχουν ξεσπάσματα από το άτομο που θυμώνει. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι εάν δε μάθουμε εμείς να ελέγχουμε τον θυμό μας, θα αρχίσει να μας ελέγχει εκείνος. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει σημαντικούς ανθρώπους από τη ζωή τους λόγω των ξεσπασμάτων του θυμού τους.
Ο έλεγχος του θυμού δεν είναι κάτι που δε μπορούμε να πετύχουμε με δουλειά πάνω στον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να βλέπουμε ποια είναι αυτά τα πράγματα που μας δημιουργούν τα ξεσπάσματα θυμού μας ώστε να μπορέσουμε να βρούμε και την αιτία τους. Όσο καλύτερα γνωρίσεις εσένα και τις αιτίες για τις οποίες θυμώνεις, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις και να αρχίσεις να έχεις εσύ το πάνω χέρι απέναντι στον θυμό σου και να αρχίσεις να ζεις μια πιο ήρεμη ζωή.
Κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις το θυμό σου:
Μέτρα μέχρι το 10 ή το 20 ή το 100 ανάλογα με το πόσο θυμωμένος είσαι
Το να αρχίσεις να μετράς από μέσα σου την ώρα που ο θυμός σου είναι στα ύψη θα αρχίσει να ηρεμεί τους χτύπους της καρδιάς σου. Ηρεμώντας οι χτύποι της καρδιάς σου που έχουν αυξηθεί λόγω της έντασης και του θυμού σου, θα αρχίσεις κι εσύ να ηρεμείς.
Σταμάτα να μιλάς εάν βλέπεις ότι δεν ελέγχεις πια αυτά που λες
Σκέψου μέσα σου ότι το στόμα σου είναι κλεισμένο με μια κόλλα κι ότι δε μπορείς με τίποτα να μιλήσεις εάν είναι να πεις πράγματα που θα πληγώσουν τον απέναντί σου και τα οποία μετά θα μετανιώνεις. Σκέψου ότι το πιο πιθανό είναι τελικά να φτάσεις να απολογείσαι για τον τρόπο σου κι όχι για αυτό για το οποίο ξεκίνησε ο καυγάς. Ο θυμός σου μπορεί να σε φέρει σε χειρότερη θέση από εκείνη που βρισκόσουν στην αρχή.
Διαβάστε επίσης: Ζήσε χωρίς να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι
Άρχισε να ανασαίνεις βαθιά από τη μύτη και να εκπνέεις από το στόμα
Το να αρχίσεις να ανασαίνεις βαθιά από τη μύτη και να εκπνέεις από το στόμα θα βοηθήσει κι αυτό να ρίξει τους παλμούς σου και να μειώσει την ένταση που νιώθεις μέσα σου. Μην απογοητεύεσαι αν δε πιάσει τις πρώτες φορές, θα δεις πως αν το κάνεις συνήθεια θα σε βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο να ηρεμείς.
Πήγαινε μια βόλτα ή κάνε κάποια άσκηση που σου αρέσει για λίγο
Το να πας μια βόλτα ή να κάνεις κάποιου είδους άσκηση θα σε βοηθήσει εκείνη την ώρα να ξεσπάσεις κατά κάποιο τρόπο το θυμό σου. Θα αρχίσει να φεύγει η ένταση από το σώμα σου χωρίς να χρειάζεται να ουρλιάξεις ή να πεις πράγματα που δεν εννοείς και που ο άλλος μπορεί να μη ξεχάσει.
Γράψε σε ένα χαρτί τις σκέψεις σου
Γράψε όλα αυτά που αισθάνεσαι σε ένα χαρτί και μετά απλά πέτα το. Ορισμένες φορές το μόνο που θέλουμε είναι να εκφράσουμε αυτά που σκεφτόμαστε ακόμα κι αν δε φτάσουν ποτέ στον παραλήπτη τους. Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να εκφράζονται και να το κάνεις απλά μη το κάνεις την ώρα που ο θυμός σου είναι στα ύψη.
Μπες για λίγο στη θέση του άλλου. Δες τον εαυτό σου σαν ένας τρίτος άνθρωπος
Προσπάθησε να μπεις για λίγο στη θέση του συνομιλητή σου. Μήπως του φωνάζεις εδώ και ώρα χωρίς καλά καλά να φταίει; Μήπως ακόμα κι αν φταίει δε του αξίζει αυτή η αντιμετώπιση; Μήπως δε σου αξίζει εσένα να φτάνεις τον εαυτό σου σε αυτό το σημείο; Μπορείς να κάνεις πολύ καλύτερα πράγματα από το να αφήνεις τον θυμό σου να σε ελέγχει. Ο θυμός δε θα πρέπει να σου στέκεται εμπόδιο σε αυτά που θες να είσαι.
* Disclaimer: Δεν είμαι ειδικός ψυχικής υγείας. Όσα αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο βασίζονται σε προσωπικές μου εμπειρίες και σκέψεις. Εάν χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό γιατρό.