26.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Πόνος αυχένα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Πόνος αυχένα: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πόνους στον αυχένα. Αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά όσο περνάνε τα χρόνια καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κάποια δουλειά που συνεπάγεται πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή. Επιπλέον, από την πανδημία του Covid-19 και μετά μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων επέλεξε να εργάζεται το προσωπικό του από το σπίτι. Με τον τρόπο αυτό μπορούσαν οι άνθρωποι να συνεχίσουν τους δουλειές τους χωρίς να βρίσκονται αυτοπροσώπως στον χώρο της εργασίας τους. Αυτό όμως αύξησε και σε πολλές περιπτώσεις τα προβλήματα λόγω κακής στάσης σώματος μιας και πολύς κόσμος δεν έχει κάποιο γραφείο σπίτι του ή κάποια καλή καρέκλα ώστε να μπορεί να δουλέψει με άνεση για πολλές ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή. Ο πιο συχνός πόνος από πολύωρη καθιστική εργασία μπροστά από τον υπολογιστή είναι αυτός στον αυχένα.

Η αρχή του πόνου στον αυχένα – Συμπτώματα

Oι αυχενικοί μύες μπορούν να δημιουργήσουν:

  • πόνο που επιδεινώνεται όταν έχουμε το κεφάλι μας σε συγκεκριμένη θέση για μεγάλη χρονική περίοδο (π.χ. οδήγηση, εργασία σε υπολογιστή)
  • έντονη δυσκολία στην αλλαγή θέσης κεφαλής
  • κεφαλαλγία
  • ζαλάδα
Από που μπορεί να προέρχεται ο πόνος στον αυχένα – Αιτίες

Πολλές φορές ο πόνος στον αυχένα προέρχεται από κάποιον τραυματισμό της περιοχής. Μια πολύ έντονη κίνηση ή κάποιο ατύχημα στο οποίο ο αυχένας φάνηκε να τραυματίζεται. Επιπροσθέτως, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από κακή στάση σώματος για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση. Ένα μεγάλο μέρος υπαλλήλων γραφείου αντιμετωπίζει συχνά πόνους λόγω της πολύωρης εργασίας μπροστά στον υπολογιστή.

Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν δε προκύπτει από τραυματισμό, είναι μια “ενόχληση” η οποία όμως μπορεί να γίνει βασανιστική. Αν ο πόνος στον αυχένα είναι αρκετά έντονος ή επιμένει για πολλές μέρες, επεκτείνεται πολλές φορές σε άνω και κάτω άκρα. Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε κεφαλαλγία, αιμωδίες καθώς και αδυναμία.

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης είναι αρκετά ευκίνητη: πρόσθια κάμψη, οπίσθια έκταση, πλάγια κάμψη, στροφή κεφαλής. Οι μύες και οι αρθρώσεις λοιπόν στην περιοχή υπόκεινται σε καταπόνηση και είναι η συχνότερη αιτία πόνου. Μην αναλώνεστε στο διαδίκτυο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, απευθυνθείτε σε ειδικό για να διακρίνει αν συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό που θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση και παρέμβαση.

Προληπτική προστασία του αυχένα πριν αρχίσει να πονάει αλλά και αφού τον χαλαρώσουμε από τον πόνο

Κάποιες συμβουλές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τον αυχένα σας αλλά και για να τον βοηθήσετε να επανέλθει πιο γρήγορα είναι οι εξής:

  • καλή στάση σώματος γενικά αλλά και ειδικά όταν εργαζόμαστε πολλές ώρες και επιβάλλεται να έχουμε μια συγκεκριμένη στάση για πολλές ώρες
  • συχνά διαλείμματα εάν αυτό είναι εφικτό
  • εργονομική θέση γραφείου
  • χρήση κινητού χωρίς να έχουμε τον αυχένα μας σε μια θέση για πολλή ώρα
  • διακοπή καπνίσματος
  • αποφυγή άρσης βάρους από τον αυχένα
  • ύπνος με καλή θέση κεφαλής
Θεραπεία για τον πόνο στον αυχένα

Εάν δείτε ότι δεν ανακουφίζεστε και ο πόνος επιμένει καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό. Ο γιατρός θα μπορέσει να σας συστήσει τη κατάλληλη θεραπεία για τη περίπτωσή σας. Ορισμένες φορές η θεραπεία αυτή μπορεί να είναι φάρμακα όπως αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά που αποτελούν πάντα μια αρχή στην ανακούφιση. Αν όμως σε 1-2 μέρες δεν ανακουφιστείτε αξίζει να δοκιμάσετε θεραπευτικές τεχνικές που δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό σας.

Τέτοιες τεχνικές είναι:

  • η χειρομάλαξη
  • ο βελονισμός
  • τοπικές εγχύσεις με ουσίες των οποίων η συστηματική απορρόφηση είναι περιορισμένη και η δράση παραμένει τοπική
  • Άλλες τεχνικές που βοηθούν στην απομάκρυνση της φλεγμονής και την σταδιακή ανακούφιση από τον πόνο
βελονισμός για πόνο στον αυχένα
Βελονισμός για πόνο στον αυχένα και κεφαλαλγία τάσεως

Όσον αφορά τις τοπικές εγχύσεις, προσπαθούμε να επηρεάσουμε τοπικά τις αισθητικές απολήξεις και να εμποδίσουμε τη μεταβίβαση του πόνου και να επιστρατεύσουμε μηχανισμούς των ιστών τοπικά για απομάκρυνση φλεγμονωδών ουσιών (που επίσης προκαλούν πόνο και δρουν ερεθιστικά) και για την επούλωση των ιστών από αυτές τις μικροφλεγμονές. Μετά από την ανακούφιση από τον πόνο οι γιατροί συνήθως συστήνουν κάποιες ασκήσεις στον ασθενή που αφορούν την ενδυνάμωση του αυχένα. Αυτές οι ασκήσεις καλό θα ήταν να τηρούνται τακτικά ώστε να μην επανέλθει ο πόνος.

Το άρθρο γράφει η Ελένη Μουμτζή, Στρατιωτικός Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Ιατρείο: Ήβης 35, Παλαιό Φάληρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,832ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,824ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,056ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ