28 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Αποδοχή: μην αφήνεις μια κακή εμπειρία να σε καθορίσει

Αποδοχή κακής εμπειρίας

Κακές εμπειρίες έχουμε πάνω κάτω όλοι μας, μια ή πολύ περισσότερες φορές στη ζωή μας. Κάποιοι τις αντιμετωπίζουν χωρίς άγχος και χωρίς να τις αφήνουν να τους επηρεάζουν. Συνεχίζουν τη ζωή τους και διαγράφουν κάτι κακό που τους συνέβη. Άλλοι άνθρωποι όμως μπορεί να μην ξεπερνάνε τόσο γρήγορα μια κακή εμπειρία. Στεναχωριούνται, πεισμώνουν, κλείνονται στον εαυτό τους και το βασικότερο που κάνουν είναι το να ψάχνουν νυχθημερόν το “γιατί”. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται συνέχεια από την αποδοχή. Η αποδοχή είναι πολλές φορές η κινητήριος δύναμη για να ξεφύγουμε από μια κατάσταση.

Μην κρύβεις το πρόβλημα κάτω από το χαλί

Με την αποδοχή δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση το να κρύβεις το κάθε πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ανέλυσε το ζήτημα που σε απασχολεί, δες τι συναισθήματα σου προκαλεί. Ψάξε την αιτία του προβλήματος ώστε να μπορέσεις να βρεις και τη καλύτερη λύση. Ανέλυσε τα συναισθήματα σου και βρες ποια ακριβώς σου προκαλεί αυτή η κατάσταση που προέκυψε. Ψάξε όλα αυτά τα “γιατί” που υπάρχουν μέσα σου αλλά μη κολλήσεις σε αυτό το στάδιο. Μην αναλώνεσαι για μέρες, μήνες, χρόνια στο να ψάχνεις το “γιατί” σου συνέβη κάτι διότι θα σταματήσεις να καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος περνάει. Εφόσον κάνεις μια ανάλυση πάνω στο ζήτημα που σε απασχολεί θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που στην ουσία σε έχει πειράξει. Τι είναι αυτό που σε έχει πονέσει και γιατί σε επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό και δυσκολεύεσαι να το αφήσεις πίσω σου.

Σταμάτα να ψάχνεις με μανία το “γιατί” συνέβη κάτι

Ο σωστός τρόπος για να μπορέσεις να αφήσεις κάτι πίσω σου είναι το να αναλύσεις μέσα σου τη κατάσταση. Διότι εάν από την αρχή προσπαθήσεις απλά να το κρύψεις, δε θα το ξεπεράσεις και ποτέ ολοκληρωτικά. Όταν όμως φτάσεις στο να ψάχνεις το γιατί συνέβη κάτι προσπάθησε να έχεις επίγνωση του χρόνου και της ενέργειας που καταναλώνεις για αυτό. Εάν έχεις καιρό που το αναλύεις κι έχεις ήδη βγάλει τα συμπεράσματά σου και βλέπεις ότι δε μπορείς να κάνεις κάτι άλλο πάνω σε αυτό, τότε είναι και η ώρα να σταματήσεις. Διέγραψε τη κακή εμπειρία από το μυαλό σου με τον τρόπο που έχει χαραχτεί και προχώρα. Κράτα από αυτή τη κακή εμπειρία μόνο τα καλά και τα υπόλοιπα άφησέ τα πίσω σου. Μην αφήσεις μια κακή εμπειρία να καθορίσει τη ζωή και το μυαλό σου.

Μην αφήσεις μια κακή εμπειρία να σε καθορίσει

Οι κακές εμπειρίες σίγουρα αφήνουν πάντα το σημάδι τους πάνω μας. Αφήνουν όμως και πάντα κάτι καλό εκτός από τον πόνο που προκαλούν. Το καλό που αφήνουν είναι το ότι μαθαίνουμε από ένα λάθος ή τη πικρία που μας κέρασε κάποιος και προχωράμε πιο δυνατοί. Βοηθάμε τον εαυτό μας να μη πληγωθεί στο μέλλον είτε από παρόμοια λάθη δικά μας είτε από λάθη άλλων ανθρώπων. Βελτιώνουμε τον εαυτό μας και τον κάνουμε πιο ανθεκτικό στις κακές εμπειρίες που πολλές φορές στη ζωή είναι αναπόφευκτες.

Αποδοχή του γεγονότος που συνέβη

Τις περισσότερες φορές που μας συμβαίνει κάτι το οποίο μας ταράζει και μας στεναχωρεί πολύ, δυσκολευόμαστε και να το αποδεχτούμε. Δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι συνέβη σε εμάς. Θέλουμε απλά να το διαγράψουμε. Δε θέλουμε να το αποδεχτούμε και παλεύουμε με αυτό. Τριγυρνάει μέρα νύχτα στο μυαλό μας η ίδια ερώτηση “Γιατί σε μένα;”. Χωρίς βέβαια να εννοούμε ότι θα θέλαμε να συμβεί σε κάποιον άλλον. Απλά εκείνη τη στιγμή θα θέλαμε πολύ να βγάλουμε αυτό το βάρος από τους ώμους μας. Εάν, λοιπόν, αυτό που συνέβη στη ζωή σου το έψαξες, το σκέφτηκες και πήρες κάποιες αποφάσεις, προχώρα και μη το αφήνεις να σε στοιχειώνει. Πάρε το απόφαση ότι δυστυχώς κάτι που έγινε δε μπορούμε να το αλλάξουμε και θα πρέπει απλά να δεις πως θα προχωρήσεις στη ζωή σου με αυτό.

Συμφιλιώσου με τη κακή σου εμπειρία

Ξέρω πολύ καλά το πόσο πονάει το να συμφιλιωθείς με μια κακή εμπειρία. Πίστεψέ με όμως πονάει πολύ περισσότερο το να μάχεσαι με εκείνη διότι ο μόνος χαμένος βγαίνεις πάλι εσύ. Εάν π.χ. ήρθε στη ζωή σου μια ασθένεια η οποία ξέρεις ότι θα μείνει και θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτήν. Μη διαλύεις τον εαυτό σου ψάχνοντας το γιατί ήρθε και γιατί να συμβεί σε σένα. Δες πως θα κάνεις καλύτερη τη καθημερινότητά σου. Κάνε ότι καλύτερο μπορείς για να είσαι υγιής και να σε ενοχλεί όσο λιγότερο γίνεται. Εάν πέσεις στη παγίδα του να στεναχωριέσαι και να πνίγεσαι, αυτό θα τα κάνει όλα χειρότερα.

Αποδοχή: μην αφήνεις μια κακή εμπειρία να σε καθορίσει
Βοήθησε τον εαυτό σου και προχώρα. Γίνε χαρούμενος γιατί το αξίζεις.

Στεναχωρήθηκα και έκλαψα πολύ όταν ήρθαν οι κρίσεις πανικού στη ζωή μου. Όσο αυτές έρχονταν τόσο περισσότερο θύμωνα μαζί τους. Πάλευα με τον εαυτό μου για το ότι συνέβη αυτό κι όσο εγω πάλευα τόσο αυτό με τράβαγε μόνιμα πίσω. Όσο εγώ πανικοβαλλόμουν τόσο εκείνες με επισκέπτονταν. Όσο απελπιζόμουν εκείνες μου έκαναν τη χειρότερη παρέα που είχα ποτέ. Επιπλέον, δυστυχώς τα πράγματα μπορούν να γίνουν πάντα χειρότερα όσο δε προσέχεις τον εαυτό σου. Όταν αφήνεις τον θυμό και τη στεναχώρια σου ανεξέλεγκτη για καιρό, αυτό μπορεί πάντα να σου δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Έτσι και στη περίπτωσή μου όσο άφηνα το άγχος μου ανεξέλεγκτο, τόσο εκείνο ξεσπούσε στο σώμα μου.

Διαβάστε επίσης: Αχάριστοι άνθρωποι: Δείξε τους τη πόρτα

Μέχρι που κάποια στιγμή ήρθαν οι ημικρανίες στη ζωή μου και προσπαθούσα τελικά να καταλάβω τι είναι χειρότερο από τα δύο (Ακόμη δεν έχω καταλήξει νομίζω). Το ίδιο λάθος έκανα και με τις ημικρανίες. Βασανιζόμουν μέρα νύχτα “γιατί να με βρει κι αυτό” και “όλα σε μένα” και όλα αυτά που λέμε όταν έρχεται κάτι κακό στη ζωή μας και δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Όλα αυτά τα έκανα αντί να σκέφτομαι να κάνω κάτι καλύτερο για αυτό που ήταν ήδη εκεί. Όσο περισσότερες σκέψεις έκανα εγώ, όσο περισσότερο απελπιζόμουν για το γιατί ήρθαν στη ζωή μου τόσο περισσότερες ημικρανίες με έπιαναν. Η αποδοχή όσων μου συνέβησαν με βοήθησε και να συμβιώνω αρμονικά μαζί τους. Με βοήθησε κάποια προβλήματα να τα ξεπεράσω κι άλλα να τα θεωρώ πιο βατά.

Όλα θα γίνουν πιο βατά όταν συμφιλιωθείς μαζί τους

Η αποδοχή της κακής εμπειρίας που είχες θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις μπροστά. Συμφιλιώσου με αυτό που σου συνέβη, πάρε αυτά που έχει να σου δώσει αυτή η κακή εμπειρία και γίνε καλύτερος μέσα από αυτό. Ο πόνος δεν είναι ποτέ καλός, τόσο ο σωματικός όσο και ο ψυχικός, όμως πολλές φορές μας δίνει τα καλύτερα μαθήματα για τη ζωή. Μας βοηθάει να καταλάβουμε ότι βασανιζόμαστε για μικροπράγματα στη ζωή. Μας βοηθάει στο να δούμε τη ζωή από μια καλύτερη σκοπιά. Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε πράγματα για εκείνον. Να μη τον αφήνουμε στο περιθώριο αλλά να τον έχουμε σε πρώτο πλάνο πάντα. Όπως ακριβώς του αξίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,688ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,879ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,074ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ