Ο εγωισμός είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, το οποίο κάποιοι έχουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα κι άλλοι σε πολύ υψηλά. Εγωιστής δεν είναι αυτός που αγαπάει και φροντίζει τον εαυτό του. Το να αγαπάμε και να προσέχουμε τον εαυτό μας δεν είναι εγωισμός αλλά απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση και την προσωπική μας ευημερία. Ωστόσο, όταν ο εγωισμός γίνεται υπερβολικός, μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των εγωιστικών μας τάσεων είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη και την οικοδόμηση ουσιαστικών σχέσεων. Εσύ έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως είσαι λίγο παραπάνω εγωιστής από ότι θα έπρεπε;
Αυτά είναι τα 7 σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι είσαι πολύ εγωιστής:
Έλλειψη ενσυναίσθησης
Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ακραίου εγωισμού είναι η αδυναμία να συμπάσχουμε με τους άλλους. Εάν θεωρείς ότι σου είναι πολύ δύσκολο να μπεις στη θέση κάποιου άλλου και να κατανοήσεις πραγματικά τα συναισθήματα ή το πως νιώθει για κάτι άσχημο που συμβαίνει στη ζωή του, αυτό ίσως να είναι ένα σημάδι εγωκεντρισμού. Η ενσυναίσθηση είναι το βασικό στοιχείο των ουσιαστικών σχέσεων με τους άλλους κι αν δε μπορείς να συμπάσχεις καθόλου όταν κάποιος που αγαπάς περνάει δύσκολα, τότε ίσως να είσαι λίγο παραπάνω εγωιστής από ότι πρέπει. Μπορείς παρόλα αυτά να αρχίσεις να δουλεύεις την ενσυναίσθηση. Με κόπο μπορείς να καταφέρεις να συμπάσχεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Το να μη μπορείς να αναγνωρίσεις τα λάθη σου
Αυτό είναι κάτι που θα σε κάνει να χάσεις ίσως και κόσμο από τη ζωή σου. Το να κάνεις λάθη είναι οκ διότι όλοι κάνουμε. Το να μην αναγνωρίζεις όμως τα λάθη σου και να μη προσπαθείς να τα διορθώσεις μπορεί να οδηγήσει τον άλλον σε απελπισία. Αυτά τα συναισθήματα και το ότι δεν έχεις τη διάθεση να συνεργαστείς και να φτιάξεις τα πράγματα θα απομακρύνει με τον καιρό τα αγαπημένα σου άτομα. Το πρώτο βήμα για να μπορέσει κάποιος να διορθώσει τα λάθη του είναι το να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί ότι κάτι είναι λάθος.
Το να προσπαθείς να χειριστείς τους άλλους
Τα εγωιστικά άτομα συχνά χειραγωγούν τους άλλους για να πετύχουν τους στόχους τους, ανεξάρτητα από τις συνέπειες που θα έχει το άλλο άτομο στη ζωή ή τη διάθεσή του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τη συναισθηματική χειραγώγηση. Το να προσπαθείς δηλαδή να κάνεις τον άλλον να νιώσει ενοχή για κάτι ώστε τελικά ακόμη κι αν δε θέλει να το κάνει, να καταλήγει να κάνει αυτό που εσύ τον έπεισες να κάνει.
Διαβάστε επίσης: Μη κάνεις ποτέ αυτά που δε θες να σου κάνουν
Συνεχής ανάγκη για επιβεβαίωση και κολακείες
Το να κολακεύεσαι με τα θετικά σχόλια κάποιου είναι μια φυσική ανθρώπινη επιθυμία, αλλά η υπερβολική εξάρτηση από τον εξωτερικό έπαινο και την έγκριση μπορεί να υποδηλώνει βαθιά ριζωμένο εγωισμό (ή έλλειψη αυτοπεποίθησης ή και τα δύο μαζί). Η συνεχής αναζήτηση αναγνώρισης και θαυμασμού μπορεί να μη σε αφήνει να έχεις καλές σχέσεις με τους άλλους διότι όταν εκείνοι δε σου δίνουν αυτό που θέλεις, εσύ μπορεί να νιώθεις θυμό.
Έλλειψη ευγνωμοσύνης
Η ευγνωμοσύνη είναι η εκτίμηση της καλοσύνης και της υποστήριξης που λαμβάνουμε από τους άλλους. Ευγνωμοσύνη μπορεί να νιώθουμε ακόμη και για την ίδια τη ζωή κι όσα έχουμε καταφέρει ή μας έχουν προσφέρει. Ένας εγωιστής όμως μπορεί να θεωρεί δεδομένη τη βοήθεια και την υποστήριξη των άλλων χωρίς να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για αυτό. Επιπλέον, εφόσον δεν αισθάνεται ευγνώμων για αυτό που λαμβάνει, δε κάνει και προσπάθεια για να ανταποδώσει την καλοσύνη που λαμβάνει από τους άλλους.
Το να βάζεις μόνο και πάντα τον εαυτό σου πρώτο
Το να έχεις ως προτεραιότητα τον εαυτό σου δεν είναι κακό και πολλές φορές είναι αναγκαίο. Αλλά το να είσαι υπερβολικά εγωκεντρικός και να βάζεις πάντα τις ανάγκες σου πάνω από τους άλλους, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τα συναισθήματα ή τις ανάγκες τους, ούτε αυτό είναι σωστό. Η συνεχής αναζήτηση προσωπικού οφέλους και η αδιαφορία για την ευημερία των γύρω σου μπορεί να υποδηλώνει εγωιστικές τάσεις. Ο καθορισμός υγιών ορίων είναι απαραίτητος σε τέτοιες περιπτώσεις.