32.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Αδικία: Είναι εύκολο να την καταπιείς;

Αδικία
Θυμός και στεναχώρια είναι τα πρώτα που νιώθεις όταν σε αδικούν

Η αδικία μπορεί να προκαλέσει πολλά και μπερδεμένα συναισθήματα. Κάποια από αυτά αφήνουν τη θέση τους σε άλλα όσο περνάει ο καιρός. Το πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι όταν νιώθεις ότι σε αδικούν είναι ο θυμός. Αισθάνεσαι έναν εκρηκτικό θυμό μέσα σου ο οποίος όσο περνάει ο καιρός καταλαγιάζει και γίνεται στεναχώρια και στη συνέχεια απογοήτευση. Υπάρχουν εκείνες οι στιγμές που δε ξέρεις εάν θυμώνεις με αυτούς που σε αδικούν ή με τη τύχη σου που πέφτεις συνεχώς πάνω σε ανθρώπους ή καταστάσεις που δε σου αρμόζουν.

Η αδικία στους διάφορους τομείς της ζωή σου

Οι άνθρωποι ή οι καταστάσεις από τις οποίες αδικούμαστε μπορούν να προέλθουν από πολλούς τομείς της ζωής μας. Μπορεί να είναι από το οικογενειακό σου περιβάλλον, μπορεί να είναι από το εργασιακό σου περιβάλλον ή από το φιλικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας στεναχωρεί ιδιαίτερα από όπου κι αν προέρχεται.

Οι πιο συχνές αδικίες κι αυτές που μας πληγώνουν περισσότερο (και κατά έναν παράξενο τρόπο είναι και πολύ συχνές) είναι το να σε απολύσουν από τη δουλειά σου ενώ περίμενες αύξηση ή το να παίρνει τη προαγωγή κάποιος με λιγότερα προσόντα και λιγότερο καιρό στη δουλειά. Κάποια ακόμη είναι το να σε προδώσει ο σύντροφός σου, το να μη παίρνεις μια δουλειά και να τη παίρνει κάποιος με λιγότερα προσόντα, το να ανακαλύπτεις ότι ο συνέταιρος σου στη δουλειά σε κλέβει. Ακόμη κάποιες είναι το να λέει πράγματα πίσω από τη πλάτη σου ο καλύτερός σου φίλος ή συγγενικά σου πρόσωπα καθώς κι άλλες πολλές παρόμοιες περιπτώσεις. Ο κάθε ένας έχει βιώσει τη δική του και την έχει βιώσει με τον τρόπο του.

Διαβάστε επίσης: Τοξικοί άνθρωποι: απομάκρυνε τους από τη ζωή σου

Μην κατηγορείς τον εαυτό σου επειδή κάποιος σε αδίκησε

Εάν ανήκεις κι εσύ στο club των ενοχικών ανθρώπων, είναι πολύ εύκολο όταν σου περάσει ο θυμός να αρχίσεις να κάνεις διάφορες σκέψεις. Μπορείς να αναρωτηθείς το πως και το γιατί. Αυτό που δε μπορείς όμως να κάνεις, είναι το να κατηγορήσεις τον εαυτό σου. Μην αρχίσεις να σκέφτεσαι “Βρε μπας και όντως τους έκανα κάτι;”. Δε τους έκανες τίποτα. Ίσως είναι άνθρωποι που δε χρειάζονται λόγους για να λένε άσχημα πράγματα πίσω από τη πλάτη σου. Ίσως ακόμη και να τους είχες δώσει το δικαίωμα να νομίζουν ότι θα μπορούσαν να ελέγχουν τη ζωή σου κι όταν είδαν ότι δε γίνεται, βρήκαν τον τρόπο να σε βγάλουν τον κακό της υπόθεσης.

Να θυμάσαι ότι όσο καλός και να είσαι στη ζωή σου, όσες καλές πράξεις και να κάνεις, πάντα θα είσαι ο κακός στην ιστορία κάποιου.

Κοίτα μπροστά και προσπάθησε να βρεις το θετικό σε αυτή την ιστορία

Δε ξέρω αν υπάρχει κάτι θετικό ακριβώς σε τέτοιες περιπτώσεις διότι η αδικία δεν είναι ποτέ κάτι ωραίο. Σίγουρα όμως μπορούμε να διδαχθούμε πράγματα από αυτήν. Μπορούμε να ψάξουμε τι μπορεί να κάναμε λάθος κι εμείς στην όλη κατάσταση. Όχι μη βιάζεσαι προφανώς και δεν εννοώ ότι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Το μόνο όμως φταίξιμό μας είναι το γεγονός ότι δώσαμε πολλά δικαιώματα σε τέτοιους ανθρώπους ώστε να μας κατηγορήσουν. Τους δείξαμε υπερβολική εμπιστοσύνη ή τους αφήσαμε να έχουν πολύ μεγάλο χώρο και δύναμη στη ζωή μας.

Άρχισε να διαλέγεις πιο προσεκτικά ποιοι είναι οι κοντινοί σου άνθρωποι. Εντάξει, ξέρω τους συγγενείς π.χ. δε τους επιλέγεις. Μπορείς όμως να κάνεις προσεκτική επιλογή όσον αφορά τους φίλους ή το σύντροφό σου. Επιπλέον, ακόμη κι αν είναι συγγενής σου κάποιος, αυτό δε του δίνει το δικαίωμα να διαλύει τη ψυχική σου ηρεμία. Ξεκαθάρισε τα πράγματα τόσο μέσα σου, όσο και σε εκείνους που σου κάνουν “κακό”. Βρες το θάρρος να πεις αυτά που σε στεναχωρούν κι όλα θα πάνε καλύτερα.

Μάθε να αδιαφορείς απέναντι στη κάθε αδικία που συναντάς στη ζωή σου

Ότι και να κάνεις στη ζωή σου, όσο καλά και να φερθείς πάλι κάποιος θα πει κάτι κακό για σένα. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι απλά να το αποδεχτείς και να συνεχίζεις κάθε φορά πιο δυνατός. Φυσικά και θα πεις αυτά που αισθάνεσαι. Θα διαμαρτυρηθείς, θα φωνάξεις ότι σε κατηγορούν άδικα αλλά εάν οι άλλοι δε καταλαβαίνουν, θα χρειαστεί απλά να αποχωρήσεις και να προχωρήσεις. Δε μπορείς να φωνάζεις για το δίκιο σου. Άλλωστε αυτοί που σε ξέρουν και σε αγαπάνε, ξέρουν ποιος είσαι και το πως φέρεσαι στη ζωή σου. Όσον αφορά τους κακοπροαίρετους, ας αποχωρήσουν παρακαλώ.

-Πίσω από τη πλάτη σου κάποιοι σε κατηγορούν.

-Δεν πειράζει. Εν απουσία μου επιτρέπω και να με δείρουν

Σωκράτης

Εάν κάποιος δεν έχει καν το θάρρος να πει μπροστά σου τις θεωρίες του και τις απόψεις του για σένα, τότε μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να είναι στη ζωή σου. Δε θα αλλάξεις ούτε τη καλοσύνη σου αλλά ούτε και τη τιμιότητά σου για πέντε ή δέκα τέτοιους ανθρώπους που θα βρεθούν στη ζωή σου. Εάν σε κατηγορήσουν επειδή προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να σε βγάλουν από τη ζωή τους, τότε σου κάνουν χάρη. Διότι δεν άξιζε ποτέ να είναι εκείνοι στη δική σου. Το “Karma is a bi*ch” το έχεις ακούσει φαντάζομαι. Ακόμη κι αν αργεί πάντα κάνει τα κουμάντα της. Μην αναλώνεσαι σε πράγματα που δεν αξίζουν και μη σε τρώει το συναίσθημα της εκδίκησης. Η πρώτη τους ήττα είναι ότι σε χάνουν. Η δεύτερη θα είναι όταν βρεθεί και στη δική τους ζωή κάποιος που θα αγαπήσουν και θα εμπιστευτούν και θα τους προδώσει. Τότε θα καταλάβουν τι θα πει αδικία και πως εκείνη σε κάνει να νιώθεις.

Αδικία

Αργά ή γρήγορα ο πόνος που σου προκάλεσε η αδικία θα γίνει ηρεμία

Τον πόνο, τη στεναχώρια, την απόγνωση ή την απελπισία που νιώθεις όταν σε κατηγορούν αδίκως αγαπημένα σου πρόσωπα ή γενικότερα πρόσωπα που βλέπεις καθημερινά στη ζωή σου, θα σου τα επιστρέψει η ζωή σε χαρά, αγάπη και ηρεμία. Δε χρειάζεσαι στη ζωή σου τοξικούς ανθρώπους, ανθρώπους που σε στεναχωρούν. Ανθρώπους που με την πρώτη ευκαιρία θα τρέξουν να σε κακολογήσουν. Χρειάζεσαι ανθρώπους που να σου δίνουν σε συναισθήματα ότι εσύ τους προσφέρεις. Μην συμβιβάζεσαι στη ζωή σου με τίποτα λιγότερο από τα πράγματα ή τους ανθρώπους που αξίζεις. Σου αξίζει μια ζωή η οποία θα βασίζεται στην ηρεμία που αντλείς τόσο από τον εαυτό σου, όσο και από τους γύρω σου. Όσο περνάει ο καιρός αυτή η απόγνωση που νιώθεις λόγω του ότι σε πνίγει το δίκιο σου θα μετατραπεί σε απογοήτευση. Απογοήτευση που νιώθεις για αυτόν που σε αδίκησε. Η απογοήτευση αυτή όμως στη συνέχεια θα εξαφανιστεί και θα γίνει ηρεμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,831ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,822ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,051ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ