31.1 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Μήπως ζεις για να μην απογοητεύεις τους άλλους;

Μήπως ζεις για να μην απογοητεύεις τους άλλους;

Εάν είσαι ενοχικός άνθρωπος και ζεις για να μη λες όχι στους άλλους καλώς ήρθες στο club. Έχεις αναρωτηθεί μήπως ζεις μόνο για να μην απογοητεύεις τους άλλους; Για έλα να τα βάλουμε κάτω και να δούμε αν τελικά αξίζει το κόπο να ζεις για να μην απογοητεύσεις συγγενείς, φίλους ή απλούς γνωστούς. Πόσες φορές σκέφτηκες μήπως να μη το κάνω αυτό διότι ποιος ξέρει τι θα πει ο ένας ή ο άλλος; Έκατσες σε μια δουλειά για να μην απογοητεύσεις συγγενείς και φίλους ή ακόμα και τους συναδέλφους σου. Πήγες διακοπές σε ένα μέρος που δε σου άρεσε μόνο και μόνο γιατί φοβήθηκες να πεις όχι στα θέλω κάποιου άλλου. Ήθελες να πας μια βόλτα αλλά τελευταία στιγμή σου ζητήθηκε να κάνεις μια αγγαρεία για κάποιον κι έτσι την ακύρωσες.

Υποθέτω πως υπάρχουν ακόμη άπειρες περιπτώσεις στις οποίες έβαλες τα θέλω σου στην άκρη για τα θέλω των άλλων. Όταν κάνεις αυτές τις σκέψεις για χρόνια πριν από κάθε σου πράξη, γίνεται πλέον μια συνήθεια. Έτσι, προσπαθείς μονίμως να ευχαριστείς τους άλλους και να μη τους λες όχι πουθενά. Κι επειδή έχεις προσπαθήσει τόσο να γίνεις χαλί για τους άλλους, συνεχίζεις να διατηρείς αυτή τη στάση για να μη χαλάσει η εικόνα σου σε εκείνους. Εκείνοι, όμως, κάνουν το ίδιο για σένα; Ή μήπως εάν δε θέλουν κάτι σου το λένε είτε με καλό τρόπο είτε με αδιάφορο προς κακό τρόπο;

Μήπως να αρχίσεις να δίνεις λιγότερη σημασία στη γνώμη των άλλων;

Όσο ζεις για να ευχαριστείς τους άλλους, τόσο περισσότερο καταπιέζεις τον εαυτό σου. Όλη αυτή η πίεση, δυστυχώς, κάποια στιγμή θα ξεσπάσει στο σώμα σου. Η ψυχική υγεία είναι αλληλένδετη με τη σωματική μας υγεία. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παλεύουμε για το σώμα και τη ψυχή μας με την ίδια ένταση. Τις περισσότερες φορές κάνουμε το λάθος να προστατεύουμε μόνο το σώμα μας θεωρώντας άνευ σημασίας τη ψυχική μας υγεία. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι το σώμα είναι κάπως πιο ευάλωτο στις διάφορες προκλήσεις ενώ η ψυχή μπορεί να κάνει μεγαλύτερη υπομονή μέχρι να φτάσει στην εξάντληση.

Όταν έκλεισε το γραφείο στο οποίο δούλευα έμεινα για πρώτη φορά άνεργη. Ένα από τα ζητήματα που με ταλαιπώρησε περισσότερο ήταν το γεγονός ότι σκεφτόμουν κάθε μέρα ότι οι γύρω μου σκέφτονται άσχημα για εμένα. Θεωρούσα ότι συγγενείς και φίλοι σκέφτονταν ότι είμαι τεμπέλα και για αυτό δεν έχω βρει ακόμα δουλειά. Όχι ότι τα ποσοστά της ανεργίας όλο και μεγάλωναν αλλά για μένα το φταίξιμο ήταν δικό μου. Έτσι, γεμάτη ενοχές έτρεμα για την ώρα που θα βρισκόμασταν με κάποιον και θα με ρώταγε αν δουλεύω. Μόλις ξεστόμιζα ότι δε δούλευα εκείνο το διάστημα, αυτόματα άρχιζα να σκέφτομαι ότι ο άλλος σκέφτεται κάτι κακό για μένα. Υπάρχουν δύο σενάρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το πρώτο είναι ότι πολύς κόσμος δε θα ασχοληθεί καν με την απάντησή σου και θα το ξεχάσει την επόμενη στιγμή. Το δεύτερο σενάριο είναι να συμβεί όντως αυτό που σκέφτεσαι. Δηλαδή να σκεφτεί κάποιος ότι επιδιώκεις να βρίσκεσαι στη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Μα και στις δύο περιπτώσεις για ποιο λόγο θα πρέπει να μας νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για μας;

Μήπως ζεις για να μην απογοητεύεις τους άλλους;

Υπάρχουν και οι κακοπροαίρετοι εκεί έξω

Θα συνεχίσω λίγο με το παράδειγμα από τη προσωπική μου εμπειρία που περιέγραφα παραπάνω. Η αλήθεια είναι πως όντως σκέφτονταν κάποιοι άσχημα πράγματα όταν έλεγα ότι δεν δούλευα. Κι αυτό το καταλαβαίνεις από κάποιες φράσεις που πετάνε σε σένα ή συγγενικά σου πρόσωπα. Μα πάντα υπάρχουν οι κακοπροαίρετοι όσο καλά και να διαλέξεις όσους βρίσκονται γύρω σου. Επίσης, υπάρχουν πάντοτε οι συγγενείς τους οποίους και δε μπορείς να διαλέξεις. Εφόσον εγώ ξέρω τι είμαι, δε θα έπρεπε να διαλύω κάθε μέρα τον εαυτό μου για τη γνώμη των άλλων. Άλλωστε ότι και να κάνουμε σε αυτή τη ζωή, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα μας κριτικάρουν. Το ζήτημα είναι ότι εμείς τους δίνουμε δικαίωμα και χώρο στη ζωή μας. Ο καθένας ας κρατάει τις απόψεις του για τον εαυτό του από τη στιγμή που δε τον ενοχλώ. Άλλωστε δε με τάιζε κανένας από αυτούς.

Διαβάστε επίσης: Ζήσε χωρίς να σκέφτεσαι τι θα πουν οι άλλοι

Έτσι να σκέφτεσαι πάντα και να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου εάν θεωρείς ότι σε βοηθούν. Πείραξα μήπως αυτόν που μιλάει άσχημα για μένα; Του έκανα κάτι κακό; Κάτι ανεπανόρθωτο; Όχι. Άρα δε με ενδιαφέρει η γνώμη του από τη στιγμή που τη ξεστομίζει μόνο για να με στεναχωρήσει. Θα βρεθεί πολύς κόσμος στη ζωή σου που θα μιλήσει άσχημα για σένα χωρίς να έχεις κάνει απολύτως τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι από την εργασία σου, από το συγγενικό σου περιβάλλον, από το φιλικό ή από τους συγγενείς του άντρα σου ή από τη γειτονιά σου ακόμα. Οι άνθρωποι αυτοί τρέφονται από τα άσχημα σχόλια που κάνουν για τους άλλους. Μη ζητάς να το κόψουν διότι δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Απλά αδιαφόρησε για εκείνους. Να σε νοιάζει μόνο η δική σου ευτυχία και γνώμη. Δε μπορούμε να τους κάνουμε όλους ευτυχισμένους, δυστυχώς.

Μήπως να αρχίσεις να ζεις για τον εαυτό σου;

Μήπως να αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου;

Άρχισε, λοιπόν, να ζεις για τον εαυτό σου. Προσπάθησε να κάνεις τους ανθρώπους γύρω σου ευτυχισμένους αλλά εάν εκείνοι προσπαθούν να σε κάνουν δυστυχισμένο, αντέδρασε. Πες τη γνώμη σου, πες ότι σε στεναχωρούν, ότι σε πληγώνουν. Αν, όμως, δε βλέπεις καμία ανταπόκριση κάνε τους στην άκρη. Ζήσε για να κάνεις ευτυχισμένο τον εαυτό σου κι εκείνους που το αξίζουν. Σταμάτα να σκέφτεσαι τη γνώμη των άλλων κάθε φορά που κάνεις κάποιο βήμα στη ζωή σου.

Ο μόνος κριτής του εαυτού σου είσαι εσύ και κανένας άλλος. Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής στην ιστορία σου, όλοι οι άλλοι είναι κομπάρσοι. Να θυμάσαι ότι έναν εαυτό έχεις και πρέπει να τον προσέχεις όσο περισσότερο μπορείς. Εάν εσύ αισθάνεσαι καλά μαζί του τότε θα αισθανθούν και όλοι οι άλλοι. Αλλά ακόμη κι αν δε μπορέσουν να αισθανθούν, αυτό δεν θα είναι δική σου ευθύνη. Ο καθένας αναλαμβάνει τη δική του ευτυχία και ικανοποίηση. Πάλεψε σκληρά για τα δικά σου θέλω. Προσπάθησε να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα κι αν στο δρόμο σου για εκεί μπορείς να βοηθήσεις κάποιον, εννοείται να το κάνεις. Αλλά η δουλειά σου σταματάει εκεί. Δεν είσαι υπεύθυνος και για τη δική του διαδρομή αλλά μονάχα για τη δική σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,717ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,808ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,072ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ