31 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου

Να είσαι επιεικής
Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου.

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου όσο εκείνος επουλώνει τις πληγές του. Τόσα χρόνια έχεις ταλαιπωρήσει τον εαυτό σου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήσουν σκληρός μαζί του, δεν του επέτρεπες να κάνει λάθη και τον έβαζες συνεχώς στο τέλος της λίστας σου. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να τον βάλεις πρώτο. Εφόσον εσύ δε το έπαιρνες απόφαση, είπε να το πάρει εκείνος. Για αυτό σήμερα σε ταρακούνησε. Προσπαθεί να σε αποτρέψει από το να του κάνεις άλλο κακό.

Αυτός ο πόνος ήρθε στη ζωή σου για να σου μάθει κάποια πράγματα. Για να σε κάνει να αναλογιστείς πόσο τον καταπιέζεις κάθε μέρα. Η θλίψη, το έντονο άγχος, οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη συνήθως μας χτυπούν τη πόρτα όταν έχουμε μάθει τον εαυτό μας να καταπιέζεται μονίμως. Να ζει για να ευχαριστεί τους άλλους αλλά όχι τον εαυτό του. Για αυτό κι αυτός όταν δεν αντέχει άλλο σβήνει τα φώτα αφήνοντάς μας στο σκοτάδι.

Αυτά που μας οδηγούν στο σκοτάδι

Σε αυτό το σκοτάδι που βρίσκεσαι σήμερα δεν έφτασες από τη μια μέρα στην άλλη. Το εχτιζες χρόνια. Για χρόνια έβαζες από ένα νέο τούβλο πάνω από τον εαυτό σου χωρίς όμως να αφαιρείς ποτέ κάποιο από τα προηγούμενα. Εσύ θα μπορούσες κυριολεκτικά να σηκώσεις τέτοιο βάρος; Όχι. Τότε γιατί το ζητάς από εκείνον να το κάνει; Σήμερα έχεις την ευκαιρία να αλλάξεις τη καθημερινότητά σου και να προσθέσεις σε αυτήν πράγματα που σε ευχαριστούν. Ίσως αυτή τη στιγμή είσαι μουδιασμένος και δε μπορείς να αντλήσεις χαρά από τίποτα. Με μεγάλη προσπάθεια, όμως, με υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρεις. Μη βιάζεσαι να τα καταφέρεις σήμερα διότι αυτό δε μπορεί να γίνει.

Ο πόνος. Εκείνος θα φύγει αλλά θα το κάνει αφού θα σε έχει διδάξει.

Για να σου το εξηγήσω πιο πρακτικά. Ταλαιπωρείς τον εαυτό σου σχεδόν όλη σου τη ζωή με διάφορους τρόπους είτε προσπερνώντας τις επιθυμίες του είτε βασανίζοντας τον σε κάθε του λάθος. Υπάρχουν ακόμα χιλιάδες πράγματα που έκανες καθημερινά για να φτάσεις στο σημείο που βρίσκεσαι σήμερα. Δε μπορείς απλά να του πεις σήμερα οκ δε θα το ξανακάνω κι αυτός να σε πιστέψει και να γίνει καλά.

Εσύ ο ίδιος φαντάσου κάποιος άλλος να τα έκανε αυτά σε σένα μια ζωή. Να σε καταπιέζει, να μη σε αφήνει να κάνεις αυτά που θέλεις, να σε αφήνει πάντα τελευταίο σε ότι κάνει και μια μέρα να έρθει και να σου ζητήσει συγνώμη. Θα το δεχτείς; Εγώ όχι. Δε θα το δεχόμουν και ξέρεις γιατί; Γιατί εάν το δεχτείς τόσο απλά, θα το ξανακάνει. Επομένως, εάν αυτός ο πόνος κρατούσε μια μέρα, την επόμενη μέρα θα αρχίζαμε να κάνουμε τα ίδια στον εαυτό μας. Όσο ο πόνος διαρκεί, πονάμε και το βιώνουμε δυσάρεστα αλλά μας διδάσκει κιόλας. Μας κάνει να αναλογιστούμε το μέγεθος του κακού που κάνουμε στον εαυτό μας.

Μετέτρεψε τις πληγές σου σε σοφία.

Oprah Winfrey

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου όσο βρίσκεται στο σκοτάδι

Αυτή τη στιγμή περνάς δύσκολα. Πολύ δύσκολα. Βιώνεις συναισθήματα που δεν έχεις ξανανιώσει και βαδίζεις προς τη κατάθλιψη. Έχεις την ευκαιρία όμως να μη τη γνωρίσεις για τα καλά. Έχεις την ευκαιρία να κάνεις τώρα σταθερά βήματα στο μέρος που βρίσκεσαι και στη συνέχεια μικρά βήματα πίσω ώστε να μη διαβείς τη πόρτα της. Αλλά ακόμη κι αν πέρασες τη πόρτα της ισχύουν τα ίδια και για σένα. Ακόμη κι αν τώρα τα βλέπεις όλα μαύρα και δεν έχεις ελπίδα ότι θα ξαναβρεθείς στο φως, σου λέω ότι θα το κάνεις. Όχι ότι θα κοιμηθείς το βράδυ κι όλα θα είναι μέλι γάλα που λένε, αλλά βήμα βήμα θα τα καταφέρεις.

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου όσο εκείνος επουλώνει τις πληγές του

Δες τον σαν έναν άνθρωπο που έχει πληγωθεί και αναζητάει την ξεκούραση και την ανάρρωση. Δώσε του μια φορά τον χρόνο που χρειάζεται. Άσε μια φορά τις υποχρεώσεις που χωράνε αναβολή στην άκρη. Βάλε τον εαυτό σου πρώτο. Καλόμαθε τον για μια φορά και κάνε του για λίγο τα χατίρια. Βοήθησε τον να κλείσει τις πληγές του. Μη τον επιβαρύνεις και αγκάλιασε τον όποτε το έχει ανάγκη. Τόσα πέρασε εκείνος και στάθηκε βράχος σε οποιαδήποτε δυσκολία βρέθηκε μπροστά του. Αγάπησε τον και εκτίμησε όλες τις προσπάθειες που έκανε.

Να είσαι επιεικής

Να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου όσο εκείνος παλεύει να βρει το φως

Είναι πολύ εύκολο στο σημείο αυτό να αρχίσεις να νιώθεις ότι δεν έχεις καμία αξία. Ότι δεν έχεις κάνει σημαντικά πράγματα στη ζωή σου κι ότι όλα θα ήταν καλύτερα χωρίς εσένα. Μα αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Είμαι σίγουρη ότι έχεις πετύχει πολλά πράγματα στη ζωή σου κι ότι έχεις γύρω σου ανθρώπους που σε αγαπάνε. Ανθρώπους που δε θα μπορούσαν να ζήσουν χωρίς εσένα. Κάθε φορά που το μυαλό σου γεμίζει με αμφιβολίες, σκέψου αυτούς.

Οι σκέψεις σου αυτή τη στιγμή σε ξεγελούν και σε μπερδεύουν. Αξίζεις τόσα πολλά κι έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου για να βρεις το φως. Δε το έχω διαβάσει κάπου, στο λέω επειδή το βίωσα. Κι αφού πάλεψα εγώ, μπορείς να τα καταφέρεις κι εσύ. Αισθανόμουν το ίδιο αδύναμη να κάνω οτιδήποτε. Ξέρω πως είναι να αισθάνεσαι ότι δεν έχει νόημα να ζεις. Όμως έχει πολύ μεγάλο νόημα. Πίστεψε με, είτε το καταφέρεις σε μήνες, είτε σε ένα χρόνο ή δύο, θα ξανά βρεθείς στο φως. Και τότε θα έχεις μάθει να αγαπάς τον εαυτό σου και να συμβιώνεις με τον καλύτερο τρόπο μαζί του. Αυτός άλλωστε είναι ο καλύτερος σου φίλος. Θα άφηνες τον καλύτερο σου φίλο να στέκεται στο σκοτάδι; Όχι. Το ίδιο να κάνεις και τώρα.

Όταν βρεθείς ξανά στο φως και τη χαρά

Σου το υπόσχομαι πως η ζωή θα είναι όμορφη. Απλά βάλε τα δυνατά σου και μην έχεις παράλογες απαιτήσεις. Μη περιμένεις να κάνεις πράγματα για μια με δυο εβδομάδες κι όλα να είναι τέλεια. Έχε υπομονή και επιμονή. Οι μαύρες σκέψεις θα ξανάρχονται που και που μέχρι τελικά να σε αφήσουν. Όταν τελικά καταφέρεις να βρεθείς στο φως κι όλα θα έχουν πάει καλά μη ξεχάσεις να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου. Και μη σταματήσεις τίποτα από αυτά που έκανες για να καλοπιάσεις τον εαυτό σου. Τα αξίζει όλα. Δώσε του ότι έχεις απλόχερα. Άλλα πάνω από όλα δώσε του την αγάπη σου.

*Disclaimer: Δεν είμαι ψυχολόγος ή κάποιος ειδικός ψυχικής υγείας. Όσα αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο είναι από προσωπικές μου εμπειρίες. Εάν χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό γιατρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,716ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,812ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,072ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ