30.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Πώς να αναγνωρίσεις εάν ένας φίλος είναι τοξικός

Η φιλία αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Οι φίλοι είναι οι άνθρωποι που μας παρέχουν υποστήριξη, συντροφικότητα και χαρά. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι φιλίες υγιείς. Οι τοξικές φιλίες μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη καθημερινή μας ζωή, στη διάθεσή μας καθώς και στο πόσο ήρεμοι αισθανόμαστε. Το να μπορείς να αναγνωρίσεις τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας φίλος είναι τοξικός είναι πολύ σημαντικό ώστε να μη πληγωθείς πολύ από την κατάσταση αυτή. Κάποια από αυτά τα σημάδια που ένας τοξικός φίλος μπορεί να σου δώσει είναι τα εξής:

Έλλειψη υποστήριξης

Ένας τοξικός φίλος δεν υποστηρίζει τα επιτεύγματα και τους στόχους σου. Μπορεί να μειώνει πολλές φορές τα όνειρα που εσύ έχεις για τη ζωή σου αντί να σου δίνει κίνητρο για να τα πετύχεις. Ίσως ακόμη και να υποβαθμίζει τα επιτεύγματά σου ή να προσπαθεί να υπονομεύσει τις προσπάθειές που εσύ κάνεις για να φτάσεις στην επιτυχία. Ένας φίλος είναι σημαντικό να αποτελεί κίνητρο για τα όνειρά σου κι όχι να σε αποτρέπει από το να φτάσεις σε αυτά.

Χειριστική συμπεριφορά

Οι τοξικοί φίλοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν χειραγωγικές τακτικές για να σε ελέγξουν ή να σε επηρεάσουν. Μπορεί να σε παρασύρουν να κάνεις πράγματα που δε θέλεις να κάνεις επειδή θέλουν οι ίδιοι να τα κάνουν αλλά δε θέλουν να τα κάνουν μόνοι. Ένας χειριστικός φίλος μπορεί να σε βάλει να κάνεις πράγματα που ξέρει πως μετά από λίγο καιρό θα μετανιώσεις και θα αισθάνεσαι άσχημα για αυτά. Παρόλα αυτά όμως δε τον ενδιαφέρει το πως θα νιώσεις αρκεί να πετύχει εκείνος το στόχο του.

Συνεχής αρνητικότητα

Οι τοξικοί φίλοι έχουν συχνά αρνητική άποψη για τη ζωή και η απαισιοδοξία τους πολλές φορές τείνει να γίνεται μεταδοτική. Μπορεί να παραπονιούνται συνεχώς, να επικρίνουν ή να μειώνουν τους άλλους, κάνοντας σε να αισθάνεσαι μια πολύ κακή ενέργεια και να έχεις κακή διάθεση μετά από μια βόλτα ή ένα καφέ μαζί τους.

Διαβάστε επίσης: Αν δε χαίρεται με τη χαρά σου, δεν είναι φίλος
Ζήλια για σένα και αυτά που έχεις καταφέρει

Ένας τοξικός φίλος μπορεί να ζηλεύει τις επιτυχίες σου, όσα με κόπο κατάφερες ή τις καλές σου σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να υπονομεύσει την επιτυχία σου σε κάποιο τομέα μόνο και μόνο για να νιώσει εκείνος καλύτερα με τον εαυτό του.

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Οι τοξικοί άνθρωποι σε γενικές γραμμές δεν έχουν ίχνος ενσυναίσθησης. Η ενσυναίσθηση είναι ένα βασικό στοιχείο ενός ανθρώπου που σε αγαπάει κι ο οποίος δε θα ήθελε να σε πληγώσει. Δε γίνεται να αγαπάς κάποιον και να μη μπορείς να καταλάβεις τον πόνο του όταν εκείνος τον βιώνει. Έτσι κι ένας τοξικός φίλος μπορεί να απορρίπτει τα συναισθήματά σου. Να μειώνει τα γεγονότα και να σε κάνει να αισθάνεσαι και χαζός που βιώνεις κάποιο πόνο στη ζωή σου. Με αυτό το τρόπο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ασήμαντος κι ότι τα συναισθήματά σου δεν έχουν καμία αξία.

Αγνόηση των ορίων που εσύ θέτεις

Ένας τοξικός φίλος τις περισσότερες φορές δε σέβεται τα όρια που εσύ θέτεις. Με τον τρόπο αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα ή ανασφάλεια για πράγματα που εσύ του ζητάς να τηρήσει. Για παράδειγμα εάν εσύ συζητάς κάποιο προσωπικό σου ζήτημα και ζητάς από εκείνον εχεμύθεια κι εκείνος πάει και συζητάει τα προσωπικά σου ζητήματα, δε σέβεται τα όρια που εσύ έθεσες όταν του είπες για το πρόβλημά σου. Αυτό μπορεί να σε κάνει να μη νιώθεις ασφάλεια ώστε να συζητήσεις κάτι άλλο σημαντικό για σένα στο μέλλον.

τοξικοί φίλοι

Αυτά ήταν ορισμένα από τα σημάδια που θα μπορούσες να εντοπίσεις ώστε να καταλάβεις εάν κάποιος φίλος σου είναι τοξικός. Η αναγνώριση ενός τοξικού φίλου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ψυχικής και συναισθηματικής σου ευεξίας. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα και να αναγνωρίσεις μια τοξική φιλία, είναι απαραίτητο να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου και να θέσεις υγιή όρια.

Το να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με υποστηρικτικά και θετικά άτομα προάγει την προσωπική ανάπτυξη ενώ παράλληλα διαφυλάσσει την ηρεμία μας. Να ξέρεις πως είναι οκ να απομακρύνεσαι από τοξικές φιλίες για να προστατεύσεις τη ψυχική σου υγεία και πως με τον τρόπο αυτό ανοίγεις χώρο για πιο υγιείς σχέσεις με άλλους ανθρώπους στη ζωή σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,716ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,812ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,070ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ