27.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Τελειομανία: χαρακτηριστικά και τρόποι βελτίωσης

Τελειομανία και στόχοι
Η βελτίωση και η σοφία είναι πάντα καλύτερες από την τελειομανία.

Η τελειομανία αποτελεί έναν συνεχή αγώνα για αυτόν που τη βιώνει καθημερινά στη ζωή του. Η τελειομανία είναι η εμμονή με το να τα κάνουμε όλα τέλεια και να μην αρκούμαστε σε τίποτα λιγότερο από το τέλειο. Προσωπικά, η τελειομανία μου δημιουργούσε πολύ περισσότερο άγχος από το ήδη υπάρχον που είχα στη καθημερινότητά μου. Το άγχος μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να σου στερήσει τη χαρά αν δε μάθεις να το διαχειρίζεσαι.

Ποτέ δε μπορούσα να αποδεχτώ ότι κάτι μπορεί να μη μπορώ τελικά να το κάνω. Ότι ίσως από τα πολλά με τα οποία γέμιζα τη ζωή μου, έπρεπε ένα από αυτά να το αφήσω για αργότερα ή να το αφήσω γενικά. Όχι μόνο έπρεπε να τα ολοκληρώσω όλα, αλλά έπρεπε να είναι επιτυχημένα και χωρίς λάθη. Διότι αν γίνονταν λάθη, ακόμη κι αν τελικά πετύχαινα τον στόχο μου, ίσως το ξεχρέωνα από επιτυχία στον εαυτό μου. Όλα αυτά μου στερούσαν τη χαρά από αυτά που έκανα και θεωρούσα ότι η επιτυχία τους θα με κάνει χαρούμενη. Όταν τελικά έφερνα κάτι εις πέρας με επιτυχία, δεν ήμουν χαρούμενη για πολύ. Κι αυτό συνέβαινε διότι ή θα έβρισκα λάθη στη διαδικασία ή θα έπρεπε να είμαι απασχολημένη με τον επόμενο στόχο μου.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου είναι τα εξής:

 • Ατελείωτος φόβος μήπως αποτύχει σε κάτι με το οποίο ασχολείται και το έχει θέσει ως στόχο στη ζωή του.
 • Δεν μπορεί να αποδεχθεί τα λάθη και γίνεται ιδιαίτερα σκληρό με τον εαυτό του.
 • Θέτει πολλούς κανόνες στη ζωή του τους οποίους θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθεί και προσπαθεί να μην αποκλίνει ποτέ από αυτούς.
 • Δεν αναγνωρίζει τα καλά πράγματα στη ζωή του και δεν επαινεί ποτέ το εαυτό του για τα μικρά βήματα επιτυχίας.
 • Πριν καν ολοκληρωθεί ένας στόχος, έχει ήδη θέσει τον επόμενο και αγωνιά για αυτόν.
 • Βάζει τη προσωπική του ζωή στην άκρη προκειμένου να πετύχει τα “πρέπει” που έχει θέσει στον εαυτό του.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι τέλειος. Εσύ γιατί προσπαθείς τόσο πολύ να είσαι τέλειος για αυτόν;

Η τελειομανία δεν είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις από τη μια μέρα στην άλλη. Αν έχεις μάθει τον εαυτό σου να αντιδρά με έναν συγκεκριμένο τρόπο στις διάφορες καταστάσεις της ζωής του, θα χρειαστεί χρόνο, κόπο και υπομονή για να αλλάξεις τα πράγματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Εγώ ακόμη προσπαθώ να βγάλω τη τελειομανία από τη ζωή μου μια και καλή, αλλά έχω κάνει μεγάλη πρόοδο την οποία και αναγνωρίζω στο εαυτό μου.

Αυτά που εγώ άρχισα να κάνω, για να μπορέσω να βελτιώσω τον εαυτό μου αφήνοντας την τελειομανία στην άκρη και τα οποία μπορείς να προσπαθήσεις, είναι τα εξής:
 • Θέσε ως προτεραιότητα σου τη βελτίωση και όχι τη τελειότητα. Αν βλέπεις ότι βελτιώνεσαι σε κάτι το οποίο θα σε βοηθήσει στο στόχο σου, τότε αυτό είναι επιτυχία από μόνο του.
 • Μάθε να επαινείς τον εαυτό σου για τη κάθε του προσπάθεια και μην επικεντρώνεσαι στο τελικό αποτέλεσμα. Το να βάζεις τα δυνατά σου για κάτι και να δουλεύεις σκληρά για αυτό είναι πολύ σημαντικό ακόμη κι αν τελικά δεν πετύχεις τον σκοπό σου.
 • Δώσε στον εαυτό σου τη δυνατότητα να κάνει λάθη. Επίτρεψε του να κάνει λάθη στη προσπάθεια του να επιτύχει κάτι. Αναγνώρισε τα λάθη σου, μάθε από αυτά αλλά μην απογοητεύεσαι θεωρώντας τα αποτυχία. Κάθε λάθος είναι μια εμπειρία που μας αποτρέπει από ένα πολύ μεγαλύτερο λάθος του μέλλοντος.
 • Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους προσπαθώντας να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι υπάρχουν άλλοι που κάνουν περισσότερα πράγματα, που κάνουν καλύτερα κάποια δουλειά από σένα ή που είναι καλύτεροι σε κάτι.
 • Μάθε να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου έτσι όπως είναι. Κανείς δεν είναι τέλειος κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβεις. Αποδέξου ότι κάποια πράγματα ίσως να μη σου ταιριάζουν. Δε γίνεται να τα κάνεις όλα τέλεια στη ζωή σου. Κανείς δε μπορεί να το κάνει. Έχουμε γεννηθεί με ελαττώματα.
Τελειομανία: χαρακτηριστικά και τρόποι βελτίωσης

Τα αποτελέσματα της τελειομανίας

Η τελειομανία νομίζω πως μου κατέστρεφε τη καθημερινότητα μου. Το να αρχίσω να μαθαίνω να μη φοβάμαι τα λάθη μου με βοήθησε στο να μειώσω το καθημερινό μου άγχος. Ήμουν πάντα πολύ αυστηρή με τον εαυτό μου στο να πετύχει όλους του τους στόχους. Αγωνιούσα να είμαι καλή πάντα για τους άλλους και σχεδόν ποτέ για τον εαυτό μου. Έτσι, το σημαντικότερο είναι το ότι δεν έμαθα ποτέ να είμαι καλή με μένα. Να σέβομαι τον εαυτό μου και να αποδέχομαι πως τίποτα γύρω μου δεν είναι τέλειο. Κι αφού τίποτα δεν είναι τέλειο, δεν είναι ανάγκη να είμαι εγώ τέλεια.

Διαβάστε επίσης: Όχι: Μάθε να το λες χωρίς να αισθάνεσαι ενοχές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,831ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,050ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ