27.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Αγαπητό άγχος, δε τραβάει άλλο η σχέση μας

Αγαπητό άγχος, δε τραβάει άλλο η σχέση μας

Αν το άγχος μπορούσε να μιλήσει κι εγώ να κάνω διάλογο μαζί του ή αν έστω μπορούσα να του στείλω ένα σύντομο μήνυμα, το μήνυμα αυτό θα ήταν ο τίτλος αυτού του άρθρου. Με το άγχος έχουμε μια σχέση αγάπης και μίσους ή μάλλον συνήθειας και μίσους. Είναι σαν να έχεις έναν δυσάρεστο γάμο αλλά συνεχίζεις επειδή έχεις συνηθίσει τη παρουσία του συζύγου σου στη ζωή σου. Το άγχος βέβαια είναι, επίσης, αυτός ο επίμονος σύντροφος που όσο κι αν τον απομακρύνεις εκείνος σε πιέζει ώστε να συνεχίσετε τη τοξική σας σχέση. Εγώ τουλάχιστον κάπως έτσι το έχω στο μυαλό μου.

Με άγχος έχω βιώσει κάθε κατάσταση στη ζωή μου. Τις καλές καταστάσεις τις έχω βιώσει με άγχος έντονο κι αυτές. Τις κακές τις έχω βιώσει με τρομακτικό άγχος, από εκείνο που σου προκαλεί τάση για εμετό, πονοκέφαλο, ζαλάδα, ταχυκαρδία και πολλά άλλα. Τις εξετάσεις για κάποιο δίπλωμα, πτυχίο, διαγώνισμα ή τεστ ας μη σχολιάσω καν καλύτερα. Ένιωθα λες και αν δε περάσω ένα τεστ, θα τελειώσει η ζωή μου. Αυτό βέβαια έχει τις ρίζες του στη τελειομανία αλλά και στο τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα. Η τελειομανία και το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για εμάς είναι κι αυτά κάποια από τα προβλήματα που συνήθως συνυπάρχουν στα άτομα με έντονο άγχος.

Διαβάστε επίσης: Τα 5 πράγματα που έμαθα από τις κρίσεις πανικού

Όταν όμως η ένταση του άγχους μένει στο σώμα μας για χρόνια, αυτό μας δημιουργεί διάφορα προβλήματα στη ζωή μας. Μέσα σε αυτά τα προβλήματα ανήκουν φυσικά και τα προβλήματα υγείας. Για τα προβλήματα αυτά όμως δε θα μιλήσω μιας και δεν είμαι γιατρός παρά το γεγονός ότι και η ίδια έχω βιώσει πολλά έχοντας τόσο έντονο άγχος σε όλη μου τη ζωή. Σε αυτό το άρθρο θα τονίσω αυτά που στερούμαστε με τα χρόνια λόγω υπερβολικού άγχους. Επομένως, πάμε να δούμε ποια είναι αυτά που το άγχος στερεί σταδιακά ή απότομα από τη ζωή μας. Καμιά φορά υπάρχουν στη ζωή μας, κάνουν αισθητή τη παρουσία τους αλλά δε τους δίνουμε έντονη σημασία διότι έχουμε συνηθίσει να ζούμε με αυτά. Βλέποντάς τα όμως γραμμένα ίσως σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά.

Το άγχος σε κρατάει μόνιμα πίσω

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι το άγχος σε οδηγεί σε μια στασιμότητα. Σου ρουφάει κάθε ίχνος δημιουργικότητας και σε γυρνάει πάλι στο σημείο που βρισκόσουν. Αυτό συμβαίνει διότι σε κρατάει τόσο σφιχτά κοντά του που εσύ το μόνο που μπορείς να δεις είναι αυτό και τίποτα άλλο. Σκέφτεσαι κάθε πράγμα τόσο πολύ που τελικά η διάθεσή σου έχει χαλάσει κι εσύ δεν έχεις πια την όρεξη που είχες για να κάνεις τελικά εκείνο το βήμα που τόσο ήθελες. Ή ακόμα κι εκείνη τη δραστηριότητα που είχες σκεφτεί ότι ήθελες πολύ να συμμετέχεις και την απέφυγες γιατί αγχώθηκες λίγο παραπάνω.

άγχος

Δε σε αφήνει να εκμεταλλευτείς νέες ευκαιρίες στη ζωή σου

Όσο το άγχος κάνει ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία του, τόσο εσύ αφήνεις τις ευκαιρίες να περνάνε μπροστά από τα μάτια σου ενώ κάθεσαι και τις κοιτάς μουδιασμένος. Σε καταλαβαίνω, δε είναι δικό σου το φταίξιμο απλά αισθάνεσαι αδύναμος μπροστά του. Μη το αφήνεις όμως να σε καταβροχθίσει. Διώξε το. Κάνε προσπάθειες να δεις τη κάθε νέα ευκαιρία σαν μια απλή μέρα ώστε να μη την υποδεχθείς με φόβο όταν η μέρα εκείνη φθάσει.

Κάνε μικρά βήματα ώστε να αγχώνεσαι κάθε μέρα και λιγότερο μέχρι να φτάσεις να αρπάξεις τελικά την ευκαιρία. Ξέρω κάποιες ευκαιρίες δε μένουν εκεί να μας περιμένουν αλλά όταν το άγχος φτάνει σε σημείο να απειλεί την υγεία μας τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική, να είσαι έτοιμος να επιλέξεις να σώσεις την υγεία σου. Ευκαιρίες θα βρεθούν πολλές στη ζωή σου. Αν όμως δεν είσαι καλά στην υγεία σου, δε θα σε ενδιαφέρει καμία ευκαιρία αλλά το να γίνεις καλά. Για αυτό διαφύλαξέ την. Μείνει γερός και δυνατός απέναντι στο άγχος.

Το άγχος σου ρουφάει τη χαρά

Έχεις παρατηρήσει φαντάζομαι πως οποιαδήποτε χαρά και να έρθει όταν το άγχος σε έχει αρπάξει από τα μαλλιά, δε μπορείς να νιώσεις χαρά. Ή τουλάχιστον δε μπορείς να το ευχαριστηθείς έτσι όπως θα ήθελες. Προφανώς, δε θέλεις όλη αυτή κατάσταση που δημιουργείται μέσα σου όταν αγχώνεσαι να ορίζει το πόσο πολύ θα χαρείς στη ζωή σου ή το πόσες φορές θα το κάνεις. Εσύ ορίζεις τη ζωή σου, δείξε του ποιος κάνει κουμάντο κι εκείνο θα σε επισκέπτεται όλο και λιγότερο.

Το να υποφέρεις από άγχος είναι σαν να σε πετάνε στον ωκεανό χωρίς να ξέρεις κολύμπι.

άγχος

Το άγχος σου ρουφάει την ενέργεια

Το άγχος είναι σαν μια δυνατή ηλεκτρική σκούπα. Μόνο που αυτή δε ρουφάει σκόνη, ρουφάει ενέργεια. Τη δική σου, τη δική μου κι όποιου άλλου βρει ευάλωτο απέναντι στο άγχος. Έχεις παρατηρήσει ότι σε περιόδους έντονου άγχους ενώ έχεις όρεξη για πράγματα, δεν έχεις πολύ ενέργεια για να το κάνεις; Αυτό συμβαίνει διότι είσαι πολύ κουρασμένος. Μάχεσαι συχνά πυκνά με έναν αόρατο εχθρό και το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου αφιερώνεται σε αυτή τη μάχη. Μη του δίνεις τόση αξία διότι παίρνει και αέρα μετά. Άφησε το άγχος σου στο περιθώριο και ζήσε τη ζωή σου όσο καλύτερα γίνεται.

Εάν υποφέρεις από άγχος ξέρω πως αυτό που σου λέω είναι πολύ δύσκολο. Ξέρω πόσο προσπαθείς να το κάνεις και ξέρω πως νιώθεις ότι κανείς δε σε καταλαβαίνει. Ξέρω, επίσης, πως νιώθεις κάθε φορά που σου λένε να μην αγχώνεσαι λες και είναι ένα κουμπί που το πατάς και μετά δεν αγχώνεσαι. Ή όταν σε ρωτάνε με ύφος “Έλα μωρέ τι έχεις εσύ στη ζωή σου κι αγχώνεσαι τόσο πια;”.

Αυτή η ερώτηση πονάει αλλά δυστυχώς όποιος δεν υποφέρει από άγχος, δεν έχει ιδέα τη τραβάς και τι προσπάθεια καταβάλεις καθημερινά. Ξέρω όμως ακόμη κι ότι έχεις τη δύναμη να το κάνεις. Έχεις τη δύναμη να παλέψεις ενάντια στο άγχος σου και να βγεις νικητής σε αυτή τη μάχη. Κάθε φορά που το διώχνεις είναι μια πρόοδος. Δε χρειάζεται να παλεύεις για τη τέλεια αντίδρασή σου απέναντί του. Αρκεί να κάνεις κάθε φορά μια μικρή πρόοδο και να το απομακρύνεις από σένα. Εγώ πιστεύω σε σένα, το θέμα είναι τώρα να το κάνεις εσύ για τον εαυτό σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,688ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,876ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,076ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ