23.4 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Αυτοπεποίθηση: Μπορείς να την αποκτήσεις

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η αυτοπεποίθηση δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι κι αν δεν έχεις γεννηθεί με αυτό, δε την αποκτάς. Υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που έχουν κι από μόνοι τους μια κάποια πιο έντονη αυτοπεποίθηση. Υπάρχει όμως και πολύς κόσμος που δεν έχει αυτοπεποίθηση αλλά την δουλεύει και τα καταφέρνει μια χαρά. Με τον καιρό μπορεί κάποιος να χτίσει τη δική του αυτοπεποίθηση και να αισθάνεται πολύ όμορφα με αυτό.

Εγώ ας πούμε είμαι από τους ανθρώπους της δεύτερης αυτής κατηγορίας. Δε γεννήθηκα σίγουρα με ίχνος αυτοπεποίθησης αλλά άρχισα με τα χρόνια να το δουλεύω και να αγαπάω τον εαυτό μου τόσο με τα προτερήματά του όσο και με τα μειονεκτήματά του. Το βασικό είναι να νιώθεις αρκετός με ό,τι έχεις στη ζωή σου. Δε μιλάω για στόχους, στόχους μπορείς να έχεις όσους θες. Μιλάω για το να νιώθεις αρκετός με ό,τι χαρακτηριστικά έχεις. Ας δούμε κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αρχίσεις να νιώθεις αυτοπεποίθηση και να νιώθεις πιο όμορφα με τον εαυτό σου.

Θυμήσου τα πράγματα που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σου

Κάνε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και σκέψου λίγο πόσα πράγματα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σου. Μη βιαστείς κι αρχίσεις να ψάχνεις τεράστια κατορθώματα. Μιλάω για μικρές προσωπικές επιτυχίες. Για σένα ας πούμε επιτυχία για εκείνη τη περίοδο της ζωής σου μπορεί να ήταν το να κερδίσεις σε έναν αγώνα με την ομάδα που έπαιζες στα εφηβικά σου χρόνια. Ίσως να κατάφερες να πάρεις εκείνη τη δουλειά που είχες τόσο ανάγκη, ίσως να πήρες προαγωγή. Μπορεί να βρήκες το θάρρος να φύγεις από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Ίσως ακόμη να βρήκες τη δύναμη να αφήσεις πίσω σου ανθρώπους που αγαπούσες αλλά σου έκαναν μεγάλο κακό στη ψυχική σου υγεία καθημερινά. Όλα αυτά ακόμα κι αν δε τα αντιλαμβάνεσαι είναι νίκες μικρές τις οποίες εσύ έχεις πετύχει και στις οποίες ίσως δεν έχεις δώσει βάση επειδή τα βίωνες έντονα εκείνο το διάστημα. Τώρα όμως μπορείς να τα δεις ξεκάθαρα μιας και ανήκουν στο (μακρινό) παρελθόν.

Διαβάστε επίσης: Πίστη στον εαυτό σου: εκείνη θα σε πάει ψηλά
Θέσε μικρούς στόχους κι όχι τεράστιους που θα σε κάνουν να νιώσεις άσχημα επειδή χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος για να φτάσεις σε αυτούς

Δε χρειάζεται να θέτεις τεράστιους στόχους οι οποίοι μπορεί να είναι πρακτικά αδύνατοι εκείνο το διάστημα. Μπορείς να θέτεις κάθε φορά μικρότερους στόχους οι οποίοι θα σε πηγαίνουν όλο και πιο κοντά σε αυτό που θέλεις να πετύχεις αλλά με τρόπο ομαλό. Αυτό θα σε βοηθήσει τόσο στο να είσαι πιο επικεντρωμένος σε αυτό που προσπαθείς όσο και να μη χάνεις το κουράγιο σου και το δρόμο σου. Γιορτάζοντας κάθε μικρή επιτυχία μέχρι να φτάσεις στον τελικό σου στόχο θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή σου.

Γιόρτασε τις μικρές νίκες στη ζωή σου και με τον τρόπο αυτό θα λαμβάνεις και μικρές δόσεις αυτοπεποίθησης στη καθημερινή σου ζωή

Μη περιμένεις να κάνεις κάτι τεράστιο στη ζωή σου για να το γιορτάσεις. Οι προσωπικές επιτυχίες για αυτό το λόγο λέγονται προσωπικές. Συνέβη κάτι σημαντικό για μας κι εμείς το πετύχαμε και θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον εαυτό μας για αυτό. Άλλωστε για τον κάθε άνθρωπο η επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν μικρό αυτό που πετύχαμε αλλά για εμάς να είναι τεράστιο. Όπως και το αντίστροφο κάποιος μπορεί να θεωρεί ότι πέτυχε κάτι σημαντικό αλλά για εμάς να είναι κάτι μικρό και ασήμαντο. Αυτό όμως δε θα πρέπει να μειώνει τη σημασία της νίκης. Δε μας αφορά πως βλέπει τη νίκη μας κάποιος τρίτος, αρκεί που εμείς το πετύχαμε και που για μας είναι σημαντικό.

Αυτοπεποίθηση
Όταν έχεις αυτοπεποίθηση δε σε επηρεάζουν ή σε επηρεάζουν ελάχιστα τα σχόλια των άλλων

Θα το πάω λίγο ανάποδα τώρα. Όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση και δεν αισθάνεσαι μέσα σου αρκετός για κάτι ή για όλα, τότε είσαι ευάλωτος στο να σε επηρεάσει κάποιο πικρόχολο σχόλιο από τον περίγυρο σου. Κάποιες φορές αυτά τα σχόλια φτάνουν όχι απλά να σε επηρεάσουν αλλά να γυρνάνε στο μυαλό σου για μέρες ή μήνες ολόκληρους. Αυτοί πέταξαν μια κουβέντα, είπαν μια κακία είτε την είπαν χαριτολογώντας είτε για να σε πειράξουν και πέτυχαν ακριβώς αυτό που ήθελαν. Εσύ όμως τους δίνεις τη δύναμη να ελέγχουν το μυαλό σου οι χαζομάρες που κατά καιρούς πετάνε. Όταν φτάσεις να έχεις αυτοπεποίθηση θα δεις ότι αυτά τα σχόλια θα αρχίσουν να μη σε αγγίζουν. Ή ότι την επόμενη φορά που θα πετάξουν κάτι εσύ θα έχεις την αυτοπεποίθηση και το θάρρος τόσο να μη σε αγγίξει όσο και να πεις ότι τέτοιες κουβέντες ή τέτοια αστεία σε ενοχλούν και θα ήθελες να σταματήσουν.

Αυτοπεποίθηση δεν είναι το “αρέσω”.. Αυτοπεποίθηση είναι το “Δεν πειράζει ακόμα κι αν δεν αρέσω”.

Η αναβλητικότητα πολλές φορές μας κάνει να μην έχουμε αυτοπεποίθηση

Η αναβλητικότητα είναι κάτι που έχουν πολλοί άνθρωποι και τους βοηθάει ίσως στο να μην αγχώνονται εκείνη τη στιγμή και να μεταθέτουν κάτι για αργότερα. Όταν όμως έρχεται αυτό το αργότερα τελικά καταλήγει να γίνεται ακόμη αργότερα. Αυτό μας κάνει να μεταθέτουμε για όλο και πιο μετά στη ζωή μας κάθε στόχο που θέτουμε. Με τα χρόνια όμως όταν κοιτάμε πίσω νιώθουμε αποτυχημένοι γιατί έχουμε θέσει έναν στόχο εδώ και πολλά χρόνια τον οποίο δεν έχουμε πετύχει μέχρι τη στιγμή εκείνη που το σκεφτόμαστε. Εκεί είναι που αρχίζει η στεναχώρια και η αυτο-αμφισβήτηση. Όμως στην ουσία δεν έχουμε αποτύχει απλά δε προσπαθήσαμε ποτέ για αυτόν τον στόχο διότι τον μεταθέταμε συνέχεια για αργότερα. Αν είχαμε προσπαθήσει, μπορεί και να είχαμε πετύχει. Δε μπορούμε όμως να λογαριάζουμε σαν αποτυχία κάτι για το οποίο δεν προσπαθήσαμε καν.

Μη φοβάσαι την αποτυχία και μη την αφήνεις να μειώνει την αυτοπεποίθηση σου

Μη φοβάσαι να αποτύχεις. Είναι κάτι τόσο σημαντικό και λυτρωτικό που όταν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο θα είσαι τρομερά ήρεμος μέσα σου. Η επιτυχία δεν είναι σχεδόν ποτέ μια ευθεία γραμμή. Ίσως χρειαστεί να πέσεις πολλές φορές μέχρι να φτάσεις στον στόχο σου. Αρκεί να μη μειώνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που συμβαίνει αυτό. Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι σε αυτή τη γη δε τα κατάφεραν μέσα σε μια μέρα, ούτε και άνοιξαν όλες οι πόρτες διάπλατα μπροστά τους. Είχαν απλά μεγάλη θέληση, υπομονή και επιμονή σε κάτι που οι ίδιοι πίστευαν και δε σταμάτησαν στις πρώτες απορρίψεις που δέχτηκαν. Για το λόγο αυτό προσπάθησε να μάθεις και να γίνεις καλύτερος μετά από κάθε αποτυχία αλλά μη την αφήνεις να σου σταθεί εμπόδιο και φυσικά μη την αφήσεις να σε κάνει να νιώσεις λίγος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,686ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,876ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,073ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ