30.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ζήσε τη ζωή που θα επιλέξεις εσύ κι όχι οι γύρω σου

Ζήσε για σένα όχι για τους γύρω σου

Είναι ένα σπουδαίο γεγονός το να υπάρχουν κανόνες για πολλά πράγματα στη ζωή όλων μας εφόσον είμαστε μέλη μιας κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της ζωή μας είμαστε, επίσης, μέλη μιας οικογένειας, μιας παρέας, ενός σχολικού περιβάλλοντος και σε πολλές ακόμη ομάδες που θα χρειαστεί να είμαστε μέλος τους στη ζωή μας. Φυσικά, θα το κάνουμε με χαρά κιόλας διότι είναι πολύ ευχάριστο το να απολαμβάνουμε το ομαδικό πνεύμα σε όλη μας τη ζωή από το σχολείο μέχρι την εργασία μας. Είναι σπουδαίο να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που σεβόμαστε και θεωρούμε ότι ανήκουμε στη ίδια ομάδα, όποια κι αν είναι αυτή κάθε φορά. Αυτά όλα τα περιγράφω για να σου δείξω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι κανόνες είναι φυσικό να υπάρχουν και να τηρούνται διότι χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ομαλά με τους άλλους.

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώσαμε φοβούμενοι “τι θα πει ο κόσμος”

Πέρα όμως από αυτούς τους απλούς, συνήθως, κανόνες ακολουθούμε χιλιάδες άλλους άτυπους κανόνες. Να είμαστε πρώτοι στα μαθήματα όχι απλά καλοί. Να είμαστε οι καλύτεροι μαθητές στο φροντιστήριο, να είμαστε καλύτεροι από τους άλλους σε αθλήματα και διαγωνισμούς στους οποίους θα λάβουμε μέρος. Να είμαστε πολύ καλοί στη δουλειά μας ώστε να είμαστε εκείνοι που θα παινεύουν ή που θα πάρουν προαγωγή. Να είμαστε καλοί σύντροφοι στο γάμο μας, να κάνουμε παιδιά στη “σωστή” ηλικία, να είμαστε καλοί γονείς, καλά αδέρφια κτλ. Σκέψου, για παράδειγμα, τον εαυτό σου στο σχολείο. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οικογένεια και σόι στις μαζώξεις θέλανε να ακούσουν όχι απλά ότι ήσουν καλός μαθητής αλλά ότι ήσουν ο καλύτερος ακόμη κι αν η διαφορά σου με τον προηγούμενο ήταν μισός βαθμός.

Και ο δρόμος προς τη αναζήτηση του τέλειου κι εκείνου που οι γύρω σου θέλουν να δουν και να ακούσουν από σένα συνεχίζεται..

Αργότερα, φτάνει η ώρα να δώσεις Πανελλήνιες. Πρέπει φυσικά να μπεις στη καλύτερη σχολή κι αν γίνεται να περάσεις κιόλας (βαθμολογικά) πολύ κόσμο από το σχολείο σου. Αυτό συνεχίζεται για κάποιους στο Πανεπιστήμιο, πιο μετά στον εργασιακό χώρο και πάει λέγοντας. Σίγουρα, το να υπάρχει κίνητρο για να πετύχουμε κάτι δεν είναι κάτι κακό. Το να γίνεται όμως στόχος απλά να ξεπερνάς πάντα τους γύρω σου, αυτό δεν είναι λογικό.

Το λογικό είναι το να θες να είσαι καλός για σένα. Το να απολαμβάνεις κάθε στάδιο της ζωής για να μη φτάσουν αυτά τα “πρέπει” κάποια στιγμή να σε πνίξουν. Δε τα λέω αυτά σαν ένα παιδί καταπιεσμένο διότι η αλήθεια είναι πως ουδέποτε με πίεσαν οι γονείς μου. Δε με πίεσαν ποτέ να διαβάσω όμως δεν είναι κι ότι δεν υπήρχε η αίσθηση ότι θέλανε το τέλειο. Όπως κι εγώ το αναζητούσα μόνιμα από τον εαυτό μου ως τελειομανής άνθρωπος. Αυτή η τελειομανία όμως ποτέ δε σου βγαίνει σε καλό. Αργά ή γρήγορα θα σου δημιουργήσει τόσο άγχος που θα ξεσπάσει στη ψυχολογία σου ή στο σώμα σου.

Ζήσε όπως θέλεις εσύ, όχι οι γύρω σου

Δε χρειάζεται να τα κάνεις όλα τέλεια. Αυτό που χρειάζεται είναι το να βλέπεις χαρά στη διαδικασία προς την υλοποίηση οποιουδήποτε στόχου σου

Δεν είναι κακό να θες κι εσύ και οι γύρω σου να είσαι καλός σε κάτι. Κακό είναι το να χάνεις το νόημα σε καθετί εάν τελικά δε καταφέρεις να είσαι καλός σε αυτό το κάτι που προσπαθούσες. Πολλές φορές τα “θέλω” όσων βρίσκονται στο κοντινό μας περιβάλλον μας μπερδεύουν τόσο που ξεχνάμε τελικά τι θέλαμε οι ίδιοι να κάνουμε. Δεν είναι το θέμα να ζήσεις τη ζωή σου όπως την φαντάστηκαν οι γύρω σου αλλά όπως εσύ την ονειρεύτηκες . Γιατί στο τέλος της ημέρας θα βρεθείς μόνος με τον εαυτό σου και θα αναρωτιέσαι τι κάνεις και γιατί. Ψάξε λίγο πιο βαθιά μέσα σου για το ποιος είναι ο στόχος σου. Τι είναι αυτό που θα σε κάνει πραγματικά χαρούμενο εάν το πετύχεις.

Μην αναλώνεσαι στο να ψάχνεις τρόπους να υλοποιήσεις όλες τις επιθυμίες που έχουν οι άλλοι για σένα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του ευτυχία. Αν στο τέλος της μέρας, του μήνα ή του έτους δε νιώθεις ότι έστω κι ένα από τα πράγματα που έκανες σε γέμιζε, τότε τίποτα δεν έχει νόημα. Μπορείς να αγαπάς, να σέβεσαι, να εκτιμάς και να βοηθάς τους γύρω σου χωρίς να χρειάζεται να κάνεις εκείνο που εκείνοι περιμένουν από σένα. Εάν οι επιθυμίες σου συμβαδίζουν με αυτές των γύρω σου, ακόμη καλύτερα. Στη περίπτωση που αυτό δε συμβαίνει, όμως, κοίτα να ευχαριστήσεις τον εαυτό σου. Μη βασίσεις τη ζωή σου στα ανεκπλήρωτα “θέλω” των άλλων.

Χτίσε μια ζωή που θα σε κάνει ευτυχισμένο και μη προσπαθείς να ικανοποιήσεις μόνο τους γύρω σου

Όσο και να προσπαθήσεις να τους κάνεις όλους γύρω σου ευτυχισμένους, δε θα μπορέσεις να τα καταφέρεις. Κι αυτό συμβαίνει διότι το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων δεν ικανοποιείται με τίποτα. Όσο εσύ δίνει τόσο περισσότερο θα σου ζητάνε αυτοί κι ο μόνος που θα είναι δυστυχισμένος, θα είσαι εσύ. Δε χρωστάς αποδείξεις για το τι κάνεις κι αν είσαι καλός σε κάτι σε κανέναν. Ο μόνος στον οποίο χρειάζεται να δίνεις λογαριασμό είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Αυτόν να προσπαθήσεις να έχεις για αρχή ικανοποιημένο. Κι αν στο δρόμο σου βρεθούν άνθρωποι που θέλουν βοήθεια εννοείται να απλώσεις το χέρι σου και να το κάνεις. Με προσοχή, όμως, διότι είναι πολύ λεπτή η γραμμή μεταξύ του να είσαι χρήσιμος και να χρησιμοποιείσαι.

Να είσαι χρήσιμος στη ζωή σου. Μη αφήνεις όμως κανέναν να σε εκμεταλλεύεται. Να έχεις ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε στηρίζουν σε κάθε σου βήμα. Μην αρκεστείς σε εκείνους που θα σε στηρίξουν μονάχα εάν οι επιθυμίες σου συμβαδίζουν με τις δικές τους. Αναζήτησε τη προσωπική σου ευτυχία. Πέτυχε τους δικούς σου στόχους κι αν δεις πολλούς να εξαφανίζονται από κοντά σου, τότε να μη στεναχωρηθείς. Να μη νιώσεις ένοχος. Αυτοί που θα εξαφανιστούν βλέποντας σε να εκπληρώνεις τους στόχους σου και να είσαι ευτυχισμένος, δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σου. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί θα χάνονταν ούτως ή άλλως αργά ή γρήγορα από τη ζωή σου. Για το λόγο αυτό κοίτα να ζήσεις τη ζωή που θα επιλέξεις εσύ για τον εαυτό σου κι όχι η γύρω σου για σένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,716ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,813ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,070ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ