19.2 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Δε βοηθάς τη γυναίκα σου στις δουλειές, ζεις εκεί

δουλειές του σπιτιού

Ζούμε σε μια εποχή που άντρες και γυναίκες είναι ίσοι. Η γυναίκα έχει πολλαπλούς ρόλους καθημερινά στη ζωή της και καλείται να είναι καλή σε όλα. Από τη στιγμή που γίνεται και μητέρα έχει ακόμα περισσότερα πράγματα να κάνει κι ακόμα περισσότερους ανθρώπους να φροντίσει. Ακόμη, όμως, κι εκείνη που δεν έχει παιδιά έχει τις ίδιες ακριβώς υποχρεώσεις με τον σύντροφο, σύζυγο ή συγκάτοικό της. Από τη στιγμή που οι εργασιακές υποχρεώσεις είναι ίδιες θα πρέπει αυτόματα και οι υποχρεώσεις στο σπίτι να είναι ίδιες για όλα τα μέλη της. Επομένως, οι δουλειές του σπιτιού είναι ορισμένες από εκείνες τις υποχρεώσεις που θα πρέπει οι δύο σύντροφοι να μοιράζονται.

Κατανοητό ότι πολλοί άντρες μπορεί να τα έβρισκαν όλα έτοιμα από τη μάνα τους. Αυτό, φυσικά, συμβαίνει πολλές φορές κι από τη πλευρά του κοριτσιού. Δηλαδή να μην έκανε δουλειές ενώ ζούσε με τους γονείς της αλλά να καλείται να το κάνει από τη στιγμή που συζεί με κάποιον. Στη συγκατοίκηση τα πράγματα είναι αμοιβαία, σε φροντίζει, τη φροντίζεις. Οι δουλειές μοιράζονται και τα δύο μέλη της οικογένειας θα πρέπει να μοιράζονται τις δουλειές που χρειάζεται κάθε φορά να γίνονται. Εκτός, βέβαια, κι αν είστε από τους τυχερούς που έχουν την οικονομική άνεση να έχουν κάποιο άτομο να τους βοηθάει κάθε μέρα με το σπίτι. Σε αυτή τη περίπτωση μόνο, δε θα υπάρξει κάποιο ζήτημα όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού. Επειδή, όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των ζευγαριών δεν μπορούν να έχουν αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει από κοινού να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις που υπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι.

Δε βοηθάς τη γυναίκα σου στις δουλειές του σπιτιού, ζεις σε αυτό το σπίτι κι έχεις ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με εκείνη

Οι περισσότεροι άντρες έχουν την αίσθηση ότι όταν κάνουν μια δουλειά μέσα στο σπίτι, κάνουν αυτόματα κάποια χάρη στη γυναίκα τους ή ότι βοήθησαν τη γυναίκα τους με μια δική της υποχρέωση. Σαν να υπονοούν δηλαδή ότι οι υποχρεώσεις αυτές είναι της γυναίκας τους κι ότι αυτοί προσπαθούν να την ξεκουράσουν. Αυτό, φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση αλήθεια. Τρως εκεί μέσα; Ναι. Αναρωτήθηκες ποτέ πως αυτό το φαγητό φτάνει στο πιάτο σου; Φυσικά και όχι. Τα πιάτα που βρωμίζουν θα πρέπει, επίσης να πλένονται. Τα πλυντήρια να μπαίνουν και μετά να απλώνονται, όπως και χιλιάδες άλλες δουλειές που έχει ένα σπίτι. Εάν, όμως, δε δεις μόνος σου τη διαδικασία πίσω από κάθε τι δε θα κατανοήσεις και τη δυσκολία που υπάρχει πίσω τους.

Δε καταλαβαίνω καν γιατί οι δουλειές του σπιτιού θεωρούνται γυναικεία υπόθεση. Λες και μόνο οι γυναίκες τρώνε, πίνουν ή πλένονται. Εάν, δηλαδή, ζούσαν μόνοι τους τι ακριβώς θα έκαναν; Θα ξάπλωναν και οι δουλειές θα γίνονταν από μόνες τους; Όλοι θέλουμε να κάνουμε μόνο τη δουλειά για την οποία πληρωνόμαστε και μετά να γυρνάμε σπίτι μας και να χαλαρώνουμε. Αυτό, όμως, δυστυχώς δεν είναι εφικτό όλες τις μέρες. Από τον καναπέ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καμία δουλειά. Δηλαδή, θα ήταν μεγάλη ευτυχία για όλους μας αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά δυστυχώς δεν είναι ακόμη εφικτό (και λέω ακόμη διότι ποιος ξέρει τι μπορεί να επινοηθεί στο μέλλον).

δουλειές του σπιτιού

Μοιράσου τις δουλειές με το σύντροφό σου. Ζείτε στο ίδιο σπίτι, δεν είσαι καλεσμένος.

Καλό θα ήταν ο σύντροφός σου να καταλάβει πως είναι μέλος αυτού του σπιτιού κι όχι καλεσμένος. Τους καλεσμένους τους περιποιούμαστε και με το παραπάνω όπως κάνουν κι αυτοί όταν πηγαίνουμε στο σπίτι τους. Κι αυτό διότι έρχονται να περάσουμε καλά και μετά να γυρίσουν στο δικό τους σπίτι με ένα χαμόγελο για το πόσο καλά περάσαμε. Με τον σύντροφό μας όμως ζούμε μαζί, κοιμόμαστε μαζί, τρώμε σε αυτό το σπίτι, πλενόμαστε, χαλαρώνουμε. Για να τα κάνουμε όλα αυτά και να έχουμε και ηρεμία μεταξύ μας θα πρέπει να συζητηθούν κάποια πράγματα. Δε γίνεται π.χ. ο ένας από τους δύο να γυρνάει από τη δουλειά του και να κοιμάται ή να χαλαρώνει κι ο άλλος να κάθεται και να κάνει τις δουλειές του σπιτιού.

Αυτό δε δείχνει καν αγάπη προς το σύντροφό μας. Η αγάπη δε φαίνεται μόνο στο πόσες φορές θα πεις στον άλλον ότι τον αγαπάς. Η αγάπη φαίνεται στο πόσες φορές θα δείξεις με πράξεις στον άλλον ότι τον αγαπάς. Εάν π.χ. ο σύντροφος σου, σου λέει ότι σε αγαπάει αλλά αυτός είναι ξαπλωμένος μόνιμα στον καναπέ κι εσύ σκοτώνεσαι να κάνεις τις δουλειές, μάλλον έχει περίεργο τρόπο να σου δείχνει την αγάπη του. Η αγάπη δε φαίνεται μόνο στα καλά αλλά στα απλά τα καθημερινά που ταυτόχρονα είναι και δύσκολα. Δε σε αγαπάει κάποιος αν απλά ξέρεις ότι θα στεναχωρηθεί αν πάθεις κάτι. Σε αγαπάει εάν βάζει τη δική σου ξεκούραση στο ίδιο ακριβώς τσουβάλι με τη δική του.

Διαβάστε επίσης: Μη τη θεωρείς δεδομένη γιατί μπορεί να τη χάσεις

δουλειές του σπιτιού

Φτιάξτε μαζί μια λίστα με τις δουλειές του σπιτιού καθώς και ποιες από αυτές αναλαμβάνει ο καθένας

Εάν είσαι από αυτές που χρειάζεται να τα πεις πολλές φορές μέχρι να γίνουν, σε καταλαβαίνω. Αν είσαι αυτή που μόλις δεις τον άλλον να ξυνίζει όταν ζητάς τα αυτονόητα, πάλι σε καταλαβαίνω. Εάν πολλές φορές θυμώνεις τόσο με κάποιες αντιδράσεις που προτιμάς να τα κάνεις μόνη σου και πάλι είναι κατανοητό αλλά θα σου ζητήσω να κάνεις απλά υπομονή. Έχεις δίκιο σε όλα και ξέρω ότι αισθάνεσαι ότι δε ξέρεις που να βρεις το δίκιο σου. Με το σωστό τρόπο και τις σωστές συζητήσεις όλα λύνονται και όλα γίνονται καλύτερα. Επέμεινε στο να δείξεις ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να έχετε μια ομαλή σχέση. Να μπορείτε να ξεκουράζεστε και οι δύο αλλά και να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί. Πίστεψέ με όταν τα κάνουν μόνοι τους σε καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα.

Κάνε υπομονή και συζήτησε αυτά που σε ενοχλούν. Ποτέ δεν είναι αργά να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά

Όταν συγκατοικήσαμε για πρώτη φορά με το σύντροφό μου είχα επιλέξει να τα κάνω όλα εγώ μιας και εκείνο το διάστημα τύχαινε να είχα μείνει χωρίς δουλειά. Παρόλα αυτά είχα πολλές υποχρεώσεις όπως ένα πολύ δύσκολο μεταπτυχιακό, σεμινάρια που είχα επιλέξει να κάνω καθώς και διάφορα άλλα. Αλλά και πάλι θεωρούσα ότι έπρεπε να τα κάνω όλα εγώ γιατί δεν είχα μια δουλειά. Έλα όμως που όλο αυτό γίνεται για τον άλλον μια ευχάριστη συνήθεια και δε μπορεί να πιστέψει ότι χρειάζεται να κάνει κι εκείνος πράγματα. Όταν, λοιπόν, άρχισα ξανά δουλειά χωρίσαμε κάποιες δουλειές. Ανέθεσα λίγες και σε εκείνον παρά το γεγονός ότι και πάλι τα περισσότερα τα έκανα εγώ. Προφανώς άρχισαν να υπάρχουν μουρμουρητά και ξινίλες. Στην επόμενη δουλειά μου που δούλευα ακόμη περισσότερες ώρες έπρεπε να μοιραστούν οι δουλειές πια ισάξια. Καταλαβαίνεις δε πεθαίναμε κι από τη χαρά μας εκείνο το διάστημα.

Σε πληροφορώ, όμως, ότι μετά από πολλούς τσακωμούς, οι δουλειές μοιράστηκαν. Όσο κάνει και ο ίδιος δουλειές, τόσο πιο πολύ εκτιμάει αυτά που κάνω εγώ. Να φανταστείς τις πρώτες φορές που σφουγγάριζε μας έβαζε να κυκλοφορούμε ξυπόλητοι ή να βγάζουμε τα παπούτσια μόλις μπούμε σπίτι, μη και βρωμίσει το σπίτι που με τόσο κόπο καθάρισε. Για να μη σχολιάσω τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα που έτρωγα κατσάδιασμα εάν γινόταν κάτι παραπάνω βρώμικο χωρίς λόγο. Όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουν κι όλοι φτιάχνουν (ή σχεδόν όλοι, δε θέλω να είμαι απόλυτη). Απλώς πολλές φορές χρειάζεται γαϊδουρινή υπομονή. Κάνε την όμως κι όλα θα αλλάξουν. Χρειάζεσαι κι εσύ ξεκούραση. Σου αξίζουν τα ίδια ακριβώς πράγματα, μη σε πείθουν για κάτι διαφορετικό ή κάτι λιγότερο από αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,499ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,735ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,062ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ