33.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Κρίσεις πανικού: ένας συνεχής αγώνας

κρίσεις πανικού
Κρίσεις πανικού και σκέψεις

Οι κρίσεις πανικού από τη στιγμή που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους, βρίσκουν τρόπο να τρυπώσουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στη ζωή σου. Ο τρόμος που σπέρνουν στο άτομο με τον ερχομό τους είναι μεγάλος κι άγνωστος προς εκείνον. Για τους ανθρώπους που βιώνουν χρόνιο άγχος φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο να τον βγάλουν μια και καλή από τη ζωή τους. Υπάρχουν και άνθρωποι που μπορεί να πάθουν μόνο μια ή δύο κρίσεις πανικού στη ζωή τους. Αν συμπεριλαμβάνεστε σε αυτούς, τότε είστε πολύ τυχεροί. Εάν όμως όχι, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε λίγο παραπάνω και να δουλέψετε με τον εαυτό σας ώστε να τις ξεπεράσετε.

Γνώρισε καλύτερα τις κρίσεις πανικού

Το σημαντικότερο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος, κατά την άποψή μου, είναι να προσπαθήσει να γνωρίσει καλύτερα τις κρίσεις πανικού. Κι αυτό διότι όσο καλύτερα γνωρίζεις αυτό που εισβάλει στη ζωή σου, τόσο πιο εύκολο θα σου είναι να το απομακρύνεις. Εάν ξέρεις τα αδύναμα σημεία του εχθρού σου, θα σου είναι πιο εύκολο να τον πολεμήσεις. Εάν επιλέξεις να αγνοήσεις τις κρίσεις πανικού και να τις φοβάσαι θα σου είναι ακόμα πιο δύσκολο να αγωνιστείς εναντίον τους.

Άρχισε να διαβάζεις βιβλία σχετικά με τις κρίσεις πανικού τα οποία αναλύουν τι ακριβώς είναι αυτές και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους. Προσπάθησε να μη χαθείς στο χάος του διαδικτύου διότι ίσως αντί να σε βοηθήσει στην αναζήτησή σου, να σε τρομάξει περισσότερο. Βρες διαδικτυακούς ιστότοπους που θεωρείς έγκυρους και διάβασε μόνο από τρεις με τέσσερις από αυτούς.

Σταμάτα να αναζητάς στο google το κάθε σου σύμπτωμα

Μην αναζητάς στο google ένα-ένα όλα τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού. Αν το κάνεις αυτό η κατάσταση θα χειροτερέψει και θα νιώσεις πολύ χειρότερα. Κάθε φορά που το έκανα (και για ένα διάστημα το έκανα σχεδόν κάθε μέρα) φοβόμουν ότι έχω πολύ περισσότερα και χειρότερα πράγματα από ότι πριν κάνω την αναζήτηση. Ορισμένες από τις ασθένειες που θεωρούσα ότι είχα είναι ο όγκος στον εγκέφαλο, ότι μάλλον παθαίνω εγκεφαλικό ή ανακοπή αλλά και πολλά άλλα ακόμη. Ο φόβος μου όλο και μεγάλωνε και ήμουν πεπεισμένη ότι είμαι βαριά άρρωστη.

Πείσε τον εαυτό σου ότι δεν πρέπει να φοβάται τις κρίσεις πανικού

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου είναι να κάνεις κάποιες εξετάσεις προληπτικά. Για να δεις αν όντως συντρέχει λόγος ανησυχίας και να βεβαιωθείς ότι παθολογικά δεν έχεις τίποτα σπουδαίο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι όντως δεν έχεις τίποτα. Εγώ επειδή ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι κάτι έχω με τη καρδιά μου πήγα σε έναν καρδιολόγο κι έκανα τις σημαντικότερες εξετάσεις που αποδεικνύουν ότι η καρδιά μου είναι γερή. Όταν μου είπε ότι είμαι τελείως υγιής και η καρδιά μου είναι μια χαρά δυνατή και πάλι είχα μια μικρή αμφιβολία.

Αυτό συνέβαινε διότι είχα πείσει τον εαυτό μου για μεγάλο διάστημα ότι έχω σίγουρα πρόβλημα με τη καρδιά μου. Έκανα, επίσης, εξετάσεις αίματος και κάποιες άλλες εξετάσεις οι οποίες βγήκαν εξίσου καλές. Από κει και πέρα το ζήτημα ήταν να καταφέρω να πείσω τον εαυτό μου ότι πλέον δεν έχει λόγο να φοβάται και να αγχώνεται σε κάθε κρίση πανικού ότι θα πάθει κάτι ή ότι θα πεθάνει διότι είναι καλά και θα τα αντέξει όλα αυτά και πολλά περισσότερα.

Διάβασε βιβλία αυτοβελτίωσης

Το πρώτο βιβλίο που διάβασα και με βοήθησε πολύ λέγεται “Ο τελευταίος πανικός”. Το βιβλίο αυτό περιγράφει με έναν πολύ καλό τρόπο τις κρίσεις πανικού αλλά και τον τρόπο να ηρεμήσεις το σώμα σου από τα συμπτώματα που βιώνει την ώρα που έχει αρχίσει μια κρίση πανικού. Για μένα ήταν μια καλή αρχή για τη γνωριμία μου με τις κρίσεις πανικού. Με βοήθησε να τις καταλάβω σε αυτή τη πρώτη φάση αλλά και να προσπαθήσω να τις αντιμετωπίσω όταν αυτές πλησιάζουν.

Τα βιβλία δε θα κάνουν κάτι και θα εξαφανιστούν όλες οι άσχημες σκέψεις δια μαγείας. Θα σου δώσουν απλά την ώθηση, ίσως και τη δύναμη, να το ψάξεις παραπάνω και να βοηθήσεις τον εαυτό σου. Ένα, επίσης, πολύ αγαπημένο μου βιβλίο είναι το “Μην το σκέφτεσαι, ζήσε”. Δε μιλάει για κρίσεις πανικού αλλά μιλάει γενικότερα για τη ζωή και την ψυχική υγεία. Το διάστημα που τα έβλεπα όλα μαύρα, αυτό το βιβλίο άρχισε να ρίχνει λίγο φως στη καθημερινότητα μου.

Από τη θεωρία στη πράξη

Αφού αρχίσεις να γνωρίζεις αυτό που ταράζει τη ζωή σου, θα αρχίσεις να το φοβάσαι λιγότερο. Καλό θα ήταν αυτό το διάστημα να κάνεις ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις που τουλάχιστον μπορείς να περιορίσεις. Άρχισε να κάνεις πράγματα που σου αρέσουν και που σε κάνουν ευτυχισμένο. Ή πράγματα που σε κάνανε χαρούμενο πριν από τις κρίσεις πανικού. Το να αρχίσεις να φέρεσαι όμορφα στον εαυτό σου, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο να κάνεις εκείνα τα σημαντικά πρώτα βήματα. Όταν μια κρίση πανικού ξεσπάει προσπαθεί να μας δείξει ότι κάτι κάνουμε λάθος. Ότι έχουμε ζορίσει πολύ το σώμα και τη ψυχή μας και μας χτυπάει με τον τρόπο αυτό το καμπανάκι ότι δεν αντέχει άλλο.

Δώσε χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί

Άρχισε να ξεκουράζεσαι, να τονώνεις το σώμα σου τρώγοντας υγιεινά, να πηγαίνεις έναν περίπατο μόνος ή με κάποιον που σου κάνει καλό και σε βοηθάει. Κάνε ότι σε ευχαριστεί και θα κάνει την καρδούλα σου να χτυπάει στους κανονικούς της ρυθμούς. Κάνε για μια φορά αυτά που πραγματικά θέλεις και ξεχνά τα “πρέπει” των άλλων. Σταμάτα γενικά να σκέφτεσαι το τι θα πουν οι άλλοι για σένα. Μην σκέφτεσαι τι θα λένε οι συνάδελφοι ή το αφεντικό σου για την απόδοσή μου, τώρα που δεν είσαι καλά. Σταμάτα να σκέφτεσαι έντονα την απόδοση σου στα μαθήματα ή σε οτιδήποτε άλλο κάνεις και θεωρείς σημαντικό. Καμία από αυτές τις σκέψεις δε θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους σου.

Αντιθέτως, αν συνεχίσεις να πιέζεις τον εαυτό σου όπως έκανες πάντα, θα τον ταλαιπωρήσεις ακόμα περισσότερο. Κι αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει πραγματικά ανάγκη είναι να τον αγκαλιάσεις και να του δώσεις αυτά που τόσο καιρό του στερούσες. Αυτά είναι η αγάπη, η κατανόηση, η συγχώρεση και πολλά ακόμη. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την δική σου σωματική και ψυχική υγεία. Αυτό δε πρέπει να το ξεχνάς.

Διαβάστε επίσης: ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ: ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

7,831ΥποστηρικτέςΚάντε Like
30,823ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
4,051ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ